Europæiske aktier klarer sig godt på trods af terrorisme

20 nov 2017 - 15:22 af: Fisher Investments Norden

London. Manchester. Bruxelles. Paris. Nice. København. Stockholm. Dette er blot nogle af de europæiske byer, som har været ramt af terrorisme i de seneste år. Der er desværre en stigende tendens til terrorangreb og uanset, hvornår det sker, spekuleres der i den potentielle påvirkning af markederne og økonomien. Det er umuligt at vide, hvor og hvornår terrorister vil slå til næste gang, men efter vores mening er den seneste tids udvikling vigtig at forstå for investorerne: selvom terrorisme slår mennesker ihjel og forårsager materielle skader, har det foreløbig ikke påvirket aktierne i længere tid.

Overraskelser skaber markedsændringer, men terrorisme er en overraskelse og så alligevel ikke. På grund af angrebenes uforudsigelighed kommer de som et chok for samfundet, ofrene og deres familier. Men idet hyppigheden af angreb er stigende, er terrorismens konstante tilstedeværelse ikke  overraskende. Terrorisme er blevet en livsbetingelse, og markederne påvirkes ikke længere.

Læs en dybdegående analyse af aktuelle markedsforhold i Fisher Investments Nordens aktiemarkedsudsigt, som du kan downloade gratis her.

Ved terrorangrebene i USA den 11. september 2001 havde den vestlige verden mindre erfaring med store terrorangreb. De første angreb på World Trade Center i starten af 1990'erne, bombningen af Pan-Am-flyet 103 over Lockerbie, Skotland i 1988 og IRA-bombningerne i Manchester og andre steder havde så at sige varslet resten af verden, men 11. september var  første gang terrorister dræbte flere tusinde, samtidig med at finansielle og statslige mål i et vestligt land blev ramt. Det var nyt, chokerende og ødelæggende  - og markederne reagerede voldsomt. Opgjort i USD faldt S&P 500 med -11,6 % i løbet af fem handelsdage i træk1. , da markedet i USA åbnede igen den 17. september. Men faldet fortsatte ikke. Selvom aktierne stadig havde det svært i det langvarige dot-com-bearmarked, som begyndte i USA den 24. marts 2000 og varede helt frem til oktober 2002, så steg de i slutningen af 2001. Den 11. oktober var S&P 500 tilbage på samme niveau som før angrebet2.  Da året var gået, var indekset steget 5,1 % siden lukkekursen den 10. september3.  Selvom angrebet var ødelæggende, så blev det, som tiden gik, klart, at livet går videre og at angrebet ikke ville få den amerikanske recession til at dykke yderligere. Økonomien kom i stedet på fode igen i slutningen af året, og efter vores mening indregnede markederne det frie samfunds evne til at modstå terrorisme. 

Da terrorismen ramte Vesteuropa et par år senere, var reaktionen i markedet mindre udtalt. Den 11. marts 2004 dræbte koordinerede togbomber i Madrid i alt 191 uskyldige mennesker og rystede landet tre dage før et parlamentsvalg, og Europa oplevede det værste terrorangreb siden Lockerbie. De spanske aktier faldt med -2,18 % denne dag , og ved markedets afslutning den 15. marts havde de tabt -7,4 % i forhold til før angrebet4.  Men markederne kom sig igen den 16. marts - på fjerde handelsdag efter terrorhandlingen - og den 7. april var de tilbage på samme niveau5.  Da Storbritannien blev ramt lidt over et år senere, den 7. juli 2005, faldt MSCI UK Index med -1,4 % samme dag, men steg den 8. juli og sluttede dagen på et højere niveau end lukkekursen den 6. juli6. I takt med at markederne blev mere vant til terrorisme, blev de efter vores mening mere immune i forhold til det. 

Siden da har aktiekursernes reaktion på terrorangreb været ubetydelig. De belgiske aktier steg lidt den 22. marts 2016 - da terrorister udførte et bombeangreb i Bruxelles - og tog et nøk op igen næste dag. De tyske aktier steg en anelse den 20. december 2016, første dag efter angrebet på julemarkedet i Berlin. De franske aktier faldt med -0,1 % den første handelsdag efter angrebet i Paris 13. november 2015 men røg så 2,7 %7  i vejret næste dag. Tidligere samme år, hvor det satiriske magasin Charlie Hebdo og andre mål udenfor Paris blev angrebet af terrorister fra den 7. til den 9. januar, steg de franske aktier med 2,4 % i løbet af disse tre dage8 . Et fald på -1,7 % den 9. januar satte dog punktum for fremgangen, men de næste to handelsdage steg markedet med henholdsvis 1,1 % og 1,5 %9

Selvom markedernes evne til hurtigt at komme videre er en skræmmende konsekvens af de hyppigere terrorangreb, så mener vi også, at det giver håb: det minder os om det frie samfunds evne til at overvinde ondskab og ødelæggelse fra dem, som forsøger at ødelægge vores levevis. Efter vores mening kan de onde kræfter ikke vinde over frie mennesker og frie markeder. Markedernes hurtige genopretning er netop bevis på de frie landes solidaritet og udholdenhed.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt.

 

1 FactSet, pr. 5/6/2017. S&P 500-kursindeks i USD, 10/9/2001 - 21/9/2001.
2 FactSet, pr. 5/6/2017. S&P 500-kursindeks i USD, 10/9/2001 - 11/10/2001.
3 FactSet, pr. 5/6/2017. S&P 500-kursindeks i USD, 10/9/2001 - 31/12/2001.
4 FactSet, pr. 6/6/2017. MSCI Spain, kursafkast i EUR, 10/3/2004 - 15/3/2004.
5 FactSet, pr. 6/6/2017. MSCI Spain, kursafkast i EUR, 10/3/2004 - 7/4/2004.
6 FactSet, pr. 6/6/2017. MSCI UK, kursafkast i GBP, 6/7/2005 - 18/7/2005.
7 FactSet, pr. 6/6/2017. MSCI France, kursafkast i EUR, 13/11/2015 - 17/11/2015.
8 FactSet, pr. 6/6/2017. MSCI France, kursafkast i EUR, 6/1/2015 - 9/1/2015. 
9 FactSet, pr. 6/6/2017. MSCI France, kursafkast i EUR, 9/1/2015 - 13/1/2015.

Fisher Investments Norden er den danske  filial af Fisher Investments Europe Limited, et selskab helejet af Fisher Investments. Fisher Investments er et privat og uafhængig kapitalforvaltningsfirma. Fisher Investments Europe delegerer porteføljeforvaltningstjenester til sit moderselskab. Denne artikel afspejler firmaets holdninger, synspunkter og kommentarer af Fisher Investments redaktionelle afdeling, som til hver en tid kan ændres uden forvarsel. Markedsinformation er udelukkende delt af illustrative og informative  årsager.  Intet i denne artikel udgør investeringsrådgivning eller anbefaling til at købe eller sælge et bestemt værdipapir eller antyder at en bestemt transaktions- eller investeringsstrategi passer til en bestemt person.

Profil

Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden gennemgår de seneste investerings-nyheder, som du bør kende til

Fisher Investments Norden hjælper NPinvestor.dk's læsere med at undgå kognitive og adfærdsmæssige skævheder, der ofte forhindrer investorer i at nå deres langsigtede mål.

Hos Fisher Investments Norden forstår vi investorers forskellige behov og bekymringer, og vi gør vores ypperste for at hjælpe dem med at nå deres økonomiske mål og pensionsmål. Med flere årtiers erfaring og en global tilgang til investering gennemgår Fisher Investments Norden markedsforholdene på NPinvestor.dk for at hjælpe investorer med at finde rundt i finansielle nyheder og markedsaktivitet.

Hos Fisher Investments Norden ved vi, at et af de mest udfordrende aspekter ved investering er bibeholde disciplinen på trods af ustabilitet på markedet. Markedsustabilitet kan udløses af store finansielle nyheder og begivenheder, eller helt uden grund. Disse udsving kan vise sig at være udfordrende for selv de mest kyndige investorer.

Gennem årene har Fisher Investments Norden oplevet mange tilfælde, hvor investorer har haft svært ved at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi i perioder med ustabilitet. Selvom denne frygt er normal, kan det være potentielt skadeligt at reagere på den uden et væsentligt grundlag. Vi mener, at alle investorer kan åbne op for større muligheder, når deres beslutninger er drevet af logik frem for følelser.
 

Hvordan kan investorer reducere deres mulighed for at få langsigtet afkast? Fisher Investments Norden gennemgår almindelige investeringsfejl

På flere forskellige måder, men almindeligvis ved at forveksle begyndelsen på et kortsigtet fald med en langvarig nedgang. I de tilfælde reagerer investorer ofte på markedsnyheder ved at foretage en potentielt dyr porteføljehandel i stedet for at holde sig til deres langsigtede plan. Som Fisher Investments Nordens historiske gennemgang bekræfter, kan det have katastrofale følger at lade følelser påvirke investeringsbeslutninger.
 

Hvad kan investorer gøre for at undgå at begå sådanne fejl? Fisher Investments Norden gennemgår, hvordan man træffer fornuftige beslutninger

En af de bedste måder at klare sig igennem markedsustabilitet på er efter vores mening at få større viden om den og om, hvordan man håndterer den. Fisher Investments Norden gennemgår de seneste finansielle nyheder og giver solide og aktuelle kommentarer, der er designet til at hjælpe investorer med at forstå de negative kognitive skævheder og adfærdsmæssige problemer, der kan opstå som reaktion på daglige økonomiske begivenheder. Vi håber, at dette indhold, sammen med vores unikke indsigt i markedsbevægelser, leveret gennem NP Investor kan hjælpe investorer med at træffe klare beslutninger. 

Ønsker du dig en større forståelse af finansielle nyheder og begivenheder, eller hvordan tilsvarende markedsustabilitet kan påvirke din investeringsplanlægning, så sørg for at vende tilbage regelmæssigt for at læse Fisher Investments Nordens gennemgange og indsigt. Du kan også spørge efter Fisher Investments Nordens tilbud til investorer ved at besøge vores hjemmeside.

Følg Fisher Investments Norden for at få de seneste markedsnyheder og opdateringer. Følg os på:

•    Facebook
•    Twitter
•    LinkedIn

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales tilbage hverken helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater.
 

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk