Bolighandel: Hver anden dropper vigtig køberrådgivning

Udgivet den 24-03-2018  |  kl. 06:00  |  
Villa (Foto: Boligsiden.dk)

Foto: Boligsiden.dk

Har du styr på, hvordan man læser en tilstandsrapport, eller hvad der skal tilføjes i en købsaftale, så du som køber får de bedste vilkår? Det har de færreste, og mens sælger har en ejendomsmægler på stikkerne for at sikre et godt og hurtigt salg, står du som køber en anelse mere solo i processen. Det kan derfor være en god ide at alliere dig med en køberrådgiver, der ikke kun kan guide dig igennem et køb, men også sikre dig gode forhold for overtagelse og forhandle prisen på boligen.

Noget tyder dog på, at de boligsøgende satser på at klare boligkøbet på egen hånd. I en nyligt gennemført afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer over halvdelen, at de ikke har tænkt sig at bruge en køberrådgiver i forbindelse med deres næste boligkøb. Derudover angiver hver femte, at de ikke ved, hvad en køberrådgiver er.

"Det er overraskende, at kun 25 procent har planer om at søge hjælp hos en køberrådgiver, når de skal købe bolig. Der er tale om et køb, der for de fleste bliver den største økonomiske udskrivning i deres liv, og alligevel vælger mange at spare på rådgivning, som kan sikre, at de får købt et hjem på ordentlige vilkår," siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Hjælp til at spotte faldgruber

Ifølge Birgit Daetz er der flere fordele ved at få hjælp i købsprocessen. Og det handler ikke om, hvor kvik man er som person, men om at en rådgiver er trænet i at kigge efter de gængse faldgruber - en disciplin de færreste almindelige boligkøbere mestrer fra A til Z.

"Én ting er, at du får hjælp til at få oversat de forskellige rapporter og dokumenter til et sprog, som alle kan forstå, men en anden er, at det kan være ekstremt uoverskueligt at skulle sammenfatte det hele til noget, man kan konkludere på," siger hun.

Det kan eksempelvis være svært at afgøre, om summen af påtegnelser i en tilstandsrapport er grel eller forventelig i forhold til typen af bolig. Eller om den finansiering, som realkreditinstituttet og banken foreslår, er konkurrencedygtig og i trit med de behov, man har som køber.

"Mange glemmer, at de fleste aktører i en bolighandel driver en forretning, og selvom køberrådgivning også er en udskrivning, kan det være penge givet godt ud," siger Birgit Daetz.

Hvad er køberrådgivning?
Der er mange ting at holde styr på, når man køber bolig. Med en køberrådgiver får du hjælp til en lang række af de praktiske forhold i processen. Det gælder eksempelvis finansiering, skøde, købsaftale og ikke mindst en gennemgang af boligens tilstand, herunder tilstands- og energirapporten. Hvor sælger har ejendomsmægleren som repræsentant, handler en køberrådgiver udelukkende i købers interesse. Mens nogle firmaer tilbyder pakkeløsninger, hvor du kan få hjælp til alle trin i processen, kan du også købe separate ydelser, eksempelvis rådgivning hos en advokat eller en købermægler.

Boligsiden.dk's afstemning
Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden 6. marts til 22. marts 2018. I alt er der afgivet 902 svar til spørgsmålet: "Har du tænkt dig at bruge en køberrådgiver i forbindelse med dit næste boligkøb?" Svarene fordeler sig således:

Har du tænkt dig at bruge en køberrådgiver
i forbindelse med dit næste boligkøb?

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder

18:01 Unibrew Q1: Stærkt momentum fra sidste år fortsætter og sikrer stærk årsstart
17:58 Europa/lukning: Regnskaber trak markedet tilbage på positiv kurs
17:55 Unibrew opjusterer forventningerne til indtjeningen med 75 mio. kr.
17:19 Torsdagens aktier: Tilbagelænet begejstring for Nordea i negativt marked - KORR
17:08 Glunz & Jensen måtte se omsætning og indtjening vige i første kvartal
17:06 Torsdagens aktier: Tilbagelænet begejstring for Nordea i negativt marked
17:03 Torsdagens obligationer: Amerikanske nøgletal gav renteuro
16:41 ECB's Holzmann: Flertal for rentenedsættelse i juni virker sandsynligt
16:15 Lundbeckfonden køber sig ind i høreapparatkoncern
16:15 Amerikansk boligsalg faldt mere end ventet - renter holder boligkøberne på sidelinjen
15:59 USA/åbning: Positive nøgletal blæser optimisme til vægs
15:35 Tysk centralbank: Økonomien ser ud til at undgå recession
15:09 Hollands rådsmedlem i ECB ser mindre akut inflationsrisiko forbundet med høje energipriser
14:21 USA/tendens: Trenden fra Taiwan ventes at vende negativ stime
13:55 Milliarderne øremærket til fedmemidler ruller ind - endnu en Novo-rival melder sig
13:20 Valuta: Dollar holder samlet set morgen-niveauet, men styrkes lidt over for yen
13:17 Las Vegas Sands skuffer investorerne - renovation i Macao trækker ud
13:14 Nordea-direktør: Mindre danske virksomheder har stor interesse fra investorer
13:03 Europa/aktier: Regnskaber overtager styringen og svinger i plus
12:35 Genmab kan få gavn af ekspertanbefaling: Vigtig partneraftale synes mere sandsynlig