Danmark/Danske: Skruer lidt op for vækstskønnet

Udgivet den 28-03-2017  |  kl. 09:41  |  

Danske Bank skruer lidt op for skønnet for væksten i dansk økonomi i bankens nye økonomiske prognose.

Banken ser nu en vækst i indeværende år på 1,7 pct. mod et vækstskøn på 1,5 pct. i den tidligere prognose. Til gengæld er skønnet for væksten næste år reduceret til 1,7 pct. fra 1,8 pct. i den tidligere prognose.

Baggrunden for opjusteringen af vækstprognosen for indeværende år er ifølge bankens økonomer en noget mindre vækst end ventet sidste år på grund af midlertidige forhold vedrørende det offentlige forbrug og lagerbeholdningerne.

For privatforbruget ser banken nu en vækst på 2,0 pct. i år mod et tidligere skøn på 1,6 pct. Og for det kommende år er skønnet for væksten i privatforbruget løftet til 2,1 pct. fra 2,0 pct.

I prognosen regner banken med, at inflationen i år vil være på 1,2 pct. og på 1,5 pct. næste år. I den tidligere prognose skønnede banken en inflation på 1,3 pct. i år og på 1,5 pct. næste år.

- Det står klart, at dansk økonomi er langt inde i et opsving. Vi har fire år i træk haft kraftig fremgang i beskæftigelsen og nærmer os en situation, hvor der ikke længere er store uudnyttede ressourcer i dansk økonomi. Men den vækst, virksomhederne ser, er i kroner og øre stadig meget begrænset, skriver bankens økonomer i prognosen.

- Den momsregistrerede omsætning i danske virksomheder steg 1,9 pct. sidste år. Det skal ses i forhold til en gennemsnitlig vækst på 3,8 pct. om året over de sidste 25 år. Den aktuelle situation opleves i store dele af erhvervslivet som fortsat stagnation snarere end som noget, der er tæt på toppen af en højkonjunktur - bortset fra, at det er blevet sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, fremgår det af prognosen.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Seneste nyheder