Køb på tvangsauktion: Det er ikke så svært

Udgivet den 23-06-2017  |  kl. 06:00  |  

Kunne du finde på at købe et hus på tvangsauktion? Da Boligsiden.dk i 2016 spurgte brugerne, om de ville overveje at købe bolig på tvangsauktion, svarede tre ud af fire, at de enten helt sikkert eller måske ville overveje det.

Der er dog noget, der tyder på, at der er en hel del, der ikke gør alvor af den overvejelse. I hvert fald er der stadig få private, der køber bolig på tvangsauktion.

"Der er mange, der tror, at det er svært at købe på tvangsauktion. Det vil jeg gerne afkræfte. Tværtimod foregår tvangsauktioner under meget ordnede forhold i fogedretten i den retskreds, boligen hører til," siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

"Det er dog vigtigt, at man har kendskab til procedurer og faldgruber, og derfor er det vigtigt, at man allierer sig med en rådgiver."

Hun bakkes op af advokat, Thomas Buus Pedersen fra advokatfirmaet BuusMark. Han er specialiseret i tvangsauktioner og holder kurser for helt almindelige danskere i, hvordan de skal gribe et køb på tvangsauktion an.

"Det er især professionelle boligopkøbere, der køber på tvangsauktion. Så traditionelt har vi ikke set så mange private, men det er så småt begyndt at ændre sig. I det hele taget vil jeg gerne afmystificere det at købe på tvangsauktion. Det er hverken lyssky eller specielt besværligt. Der er bare nogle andre ting, du skal være opmærksom på, end når du køber en bolig i almindelig fri handel," siger han.

Spar op mod 70 procent
Der er flere forhold, man skal være opmærksom på, når man overvejer at købe på tvangsauktion. Én ting er helt sikker, man skal være afklaret omkring både sin egen og boligens økonomi, inden man byder. Man skal være opmærksom på sikkerhedsstillelsen for det bud, man giver, og på de dokumenter, der indgår i en handel på tvangsauktion. Det drejer sig først og fremmest om den meget omfattende salgsopstilling, der både indeholder almindelige oplysninger om boligen, men også om ejerens udeståender der gør, at hans bolig er endt på tvangsauktion.

Og har du styr på, hvad du skal være opmærksom på, kan der være rigtig mange penge at spare. Tal fra Boligsiden.dk viser, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris for handlede boliger det seneste år er op til 68 procent lavere, når du køber på tvangsauktion, end når du køber en bolig i fri handel.

"Nogle af dem jeg rådgiver, har sparet rigtig mange penge ved at købe på tvang. Og når vi lige nu ser, at der kommer flere private ind og byder på tvangsauktioner, er det en reaktion på de stigende boligpriser. Når de er tilpas høje, begynder folk at tænke mere kreativt i forhold til, hvordan de kan få sig en bolig for rimelige penge," siger Thomas Buus Pedersen.

Han påpeger vigtigheden af, at man forbereder sig på de dynamikker, der sættes i gang, når selve aktionen begynder.

"De private der byder på tvangsauktioner har set, at der er penge at spare. Og når de så selv skal byde, rådgiver jeg dem altid til først og fremmest at vente. Lad de professionelle byde først, og når de så begynder at trække sig, er det, fordi de mener, at de ikke længere kan tjene på et videresalg. Derefter kan du begynde at byde, men pas på med at byde for højt, hvis du stadig vil gøre en god handel."

3 tips: Forbered dig inden tvangsauktionen
Inden du når så langt som til at byde på en tvangsauktion, er der tre ting, du altid bør gøre.

  • Gå på Boligsiden.dk og undersøg priserne i området for at finde ud af, hvad du vil betale for en bolig på tvangsauktion, og om det kan betale sig i forhold til at købe en anden bolig i området.
  • Tag ind i fogedretten og se, hvordan en tvangsauktion foregår, så du er forberedt på selv at byde, når den bolig, du er interesseret i, kommer under hammeren.
  • Alliér dig med en rådgiver, som typisk vil være en advokat.

"Kender du markedet og proceduren for en tvangsauktion, så er du godt klædt på til at byde. Når det alligevel er afgørende også at alliere sig med en advokat, så er det, fordi vedkommende kan rådgive dig om, hvad du skal være opmærksom på i salgsopstillingen, og hvordan du stiller sikkerhed," siger Birgit Daetz.

BuusMark Advokatfirma har solid erfaring med gennemførsler af tvangsauktioner. Firmaet er fast advokatforbindelse for en række panthavere og bistår desuden bydere og købere med rådgivning og budgivning i sager, hvor de ikke repræsenterer panthavere. Øvrige fagområder er bl.a. øvrigt køb og salg af boliger, erhvervsret, ophavsret, offfentlig ret og miljøret. Læs mere her.

(Foto: Blogtrepeneur, Flickr)

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder