Nedsparing og arveforskud med omtanke

Udgivet den 07-09-2016  |  kl. 08:17  |  

Nedsparing

Kan man spise sine mursten? - Ja, man skal bare finde den rigtige opskrift... Nedsparing kan meget vel være måden.

Mange er opdraget til, at ejendommen skal være betalt ud, når vi går på pension. Det er også fint, men spørgsmålet er, om man herefter skal starte med at bruge af sine opsparede midler, eller man hellere skal tage et lån i huset?

Det har altid været klogt at spare op til sin alderdom, og budskabet er ikke blevet mindre aktuelt med tiden. Danskerne lever længere og har større behov end i tidligere tider. Men for mange pensionister gælder næsten det modsatte budskab: Brug pengene, mens du kan!

Formue bliver til arv

Mange mennesker har en drøm om at leve et meget aktivt liv som pensionister, men ofte går det en lidt anden vej. Faktum er, at mange ikke når at bruge deres opsparing, men efterlader sig ganske store beløb. Det er næsten tragisk, når ældre lever spartansk og dør velstående, måske i form af en ubelånt bolig.

Det kan være fornuftigt at spare op til de efterladte, men hver generation bliver i snit næsten dobbelt så rige som den forrige, så det er vanskeligt at se et reelt behov for at kunne give sine måske 50-60 årige børn en stor arv.

Arveforskud kan have en fordel i forhold til gaver, hvis du har flere livsarvinger. Nemlig at arveforskuddet sluttelig medfører en mere retfærdig fordeling, for det kommer til at fragå i den arv, vedkommende engang får efter dig. Har du fx tre børn, hvoraf du yder det ene arveforskud på 70.000 kr., men intet til de to andre, bliver de 70.000 kr. regnet med, når du dør. Efterlader du dig fx 200.000 kr., vil barnet, der fik arveforskuddet, kun komme til at arve 20.000 kr., mens de to andre arver hver 90.000 kr. Men da barnet i forvejen havde modtaget 70.000 kr., ender alle tre børn med at have modtaget nøjagtigt det samme, dvs. 90.000 kr. til hver af dem. Havde du i stedet foræret det pågældende barn de 70.000 kr. som en gave, ville de 200.000 kr. være faldet i arv med en tredjedel, dvs. knap 67.000 kr. - til hver, og på den måde havde det ene barn fået mere end dobbelt så meget som sine to søskende.

"Spis din mursten"

Førhen hed det sig, at man ikke kunne spise sine mursten. Nok kunne man være rig på papiret, men det var pengene i tegnebogen, banken - eller måske under madrassen - der talte. Men flere og flere har fået øjnene op for, at boligen kan indgå som en aktiv del af ens formue.

Man bør så at sige "planlægge sit udbetalingsforløb", og her er det ofte en god idé at tage boligen med i overvejelserne, inden man begynder at bruge af sine pensionsordninger. Men der er mange regler, man skal tage højde for, f.eks. også omkring modregning i efterløn og folkepension, så vi opfordrer til, at man tager et møde med en af vores rådgivere i god tid, inden pensionisttilværelsen banker på døren.

Få uafhængige råd til at forøge din opsparing

Man kan i mange tilfælde forøge pensionsopsparinger markant ved at skære ned på de skjulte udgifter i pensionsordningen eller bruge de aktiver man har mere optimalt..

Der er ikke et spørgsmål om at sætte flere penge af til pension, men et spørgsmål om at bruge de penge man indbetaler og har indbetalt, rigtigt.

Har man svært ved at gennemskue, hvor meget forsikringerne koster, så kan det være en god ide at få en uafhængig rådgiver til at kontrollere, at man ikke betaler unødige udgifter for noget, man kan få billigere eller har et andet sted. Faktisk kan man sige, at der er én ting, der er mere kompliceret end pension - og det er prisen på pension!

Vil du vide mere om optimering af din pension - klik her.

Udgivet af: Draupnir

Tags:  Pension❯ 

Seneste nyheder