Studie: Bitcoin udleder mere CO2 end mange lande

Udgivet den 12-06-2019  |  kl. 23:16  |  

Den digitale kryptovaluta bitcoin er ansvarlig for massiv udledning af CO2.

Det konkluderer en ny tysk undersøgelse, der er blevet offentliggjort onsdag.

Bitcoin, der er verdens største kryptovaluta, udleder blandt andet mere CO2 end lande som Estland, Kroatien og Jordan, viser undersøgelsen.

Forskerne fra Det Tekniske Universitet i den tyske by München har regnet ud, at computere, der genererer bitcoins, bruger en mængde strøm, der svarer til udledningen af mellem 22 og 22,9 mio. ton CO2 årligt.

Det er over halvt så meget som Danmarks udledning. Den ligger årligt på 35 mio. ton ifølge hjemmesiden Global Carbon Atlas, der kortlægger landes CO2-udledning, og som det tyske studie også henviser til.

Bitcoin blev lanceret for omkring ti år siden. Identiteten på personen bag kryptovalutaen kendes ikke, men vedkommende går under navnet Satoshi Nakamoto.

Det var dengang verdens første kryptovaluta. I dag findes der en lang række.

Kryptovaluta kan bedst beskrives som en slags digitale penge. Transaktioner med de digitale valutaer foregår anonymt og uden om bankerne.

De digitale mønter kan opbevares i en virtuel pung på nettet.

Bitcoins genereres - eller "udvindes" - af computere gennem komplicerede matematiske processer. Det er årsagen til det store strømforbrug.

Der findes et begrænset antal af de digitale mønter, og jo nærmere man når det punkt, jo mere krævende bliver processen.

Den tyske undersøgelse har brugt oplysninger fra de producenter, der leverer hardware til at genere bitcoins, til at udregne strømforbruget.

Det land i verden, der udleder mest CO2, er Kina. Ifølge Global Carbon Atlas står kineserne årligt for udledningen af 9839 mio. ton CO2.

Nummer to er USA med 5270 mio. ton CO2 om året.

/ritzau/dpa

Redaktion

Seneste nyheder