Vestas/Sydbank: Lidt negativt resultat af tysk auktion

Udgivet den 19-05-2017  |  kl. 14:13  |  
Vestas

Den første tyske auktion af mølleprojekter på landjorden er faldet overraskende ud ved i stor udstrækning at være vundet af borgergrupper, og resultatet er ifølge aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank en smule negativt for en aktør som danske Vestas.

Under auktionen blev der tildelt 807 megawatt fordelt på hele 70 projekter, og størstedelen af vinderne - cirka 93 pct. - udgøres af projekter, der er udviklet af borgergrupper.

- For Vestas er det lidt negativt, i forhold til hvad jeg havde forventet, for jeg havde håbet på, at de store aktører ville komme lidt kraftigere ind på det tyske marked.

- I og med at den største aktør i Tyskland, nemlig Enercon, som er meget orienteret mod de her små aktører, borgergrupper og små investorer i vindmøller, så kunne et indtog af større aktører have været med til at presse Enercons markedsandel, siger Jacob Pedersen.

Han bemærker dertil, at der under auktionen i alt blev budt ind med 256 projekter, hvoraf to tredjedele var fra borgergrupper, som altså endte med at vinde en langt større andel på 93 pct.

- Meget tyder på, at borgergrupper sidder ganske tungt på de her vindparker. Det er bemærkelsesværdigt, at selv om kun to tredjedele af buddene kom fra borgergrupper, så vinder de hele 93 pct. Meget tyder på, at de her borgergrupper stadigvæk vil sidde ganske tungt på det tyske marked, siger Jacob Pedersen.

Også historisk har det tyske marked været præget af små projekter med borgergrupper som investorer, og det er et område, som Enercon altså har været meget succesfuld på. Derfor kunne en ændring i markedet have været en fordel for Vestas.

- Vestas har en fin, fin position i Tyskland, men jeg havde egentlig set, at det godt kunne blive lidt styrket af den nye struktur. Det ser ikke ud til rigtigt at være tilfældet, at overgangen til auktioner ændrer voldsomt på markedsstrukturerne, siger Jacob Pedersen.

Tidligere har det tyske marked været drevet af de såkaldte "free-in" tariffer (FIT), som i mange år har været en velkendt støttemekanisme på mange europæiske markeder med en fast afregning på vindmøllestrømmen over en årrække.

/ritzau/FINANS

Amalie Kraaer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
10:56:01

 
0,00%
 
10:56:01

 
0,02%
 
10:56:01

 
0,00%
 
10:56:01

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder