Aktiehandel blandt småsparere er stigende - sådan kommer du i gang

Udgivet den 20-05-2022  |  kl. 09:58  |  

Aktiehandelen blandt småsparere er steget kraftigt de seneste par år. I de første måneder af 2020-pandemien oplevede flere børsmæglere og investeringsbanker, at opsparingerne steg med over 30 %. Det var ikke længere kun investorer med mange penge, eller såkaldte daytradere, der benyttede sig af børsen. I kølvandet på pandemien faldt det traditionelle forbrug af varer.

Det skyldtes i høj grad, at restriktionerne begrænsede vores liv - de normale forbrugsmønstre ændrede sig og ændrede sig drastisk fra fysisk handel til nethandel.   Efterhånden som samfundet ændrede sig, blev mange klar over, hvor uforudsigelig fremtiden er, hvilket førte til, at flere mennesker sandsynligvis ønskede at se en større vækst i deres opsparing.

En anden forklaring fra økonomiske psykologer er, at når vi ikke kan engagere os i normale fornøjelser såsom restaurantbesøg eller natklubaftener, har vi brug for at finde spænding andetsteds. Og få ting er vel lige så spændende som at se dine penge arbejde for dig, og ikke omvendt, ikke sandt?  

Men det kan naturligvis indebære risici. Hvis du ikke har et godt kendskab til, hvordan aktiehandel fungerer, kan det være nemt at investere store summer i ting, som andre investerer i - også uden at forstå, hvorfor markedet kan gå op og ned. Troen på, at en akties tidligere succes er et tegn på fremtidig succes, er et almindeligt psykologisk fænomen.  

Så hvordan kommer man i gang med at spare op i aktier og fonde? Det første skridt er at lave en god analyse af, hvor meget af din opsparede kapital, du er klar til at investere. Husk, at der kan ske meget, og at en solid buffer er god at have, hvis børsen skulle begynde blive nedadgående. En fælles anbefaling for dem, der ikke er specielt risikovillige, er at investere omkring 30 % af deres opsparing i aktier og fonde, hvoraf halvdelen bør investeres i aktier (med større risiko end fonde) og halvdelen i fonde (som normalt har lavere risiko end aktier).

En aktie er en direkte andel i en virksomhed, mens en fond er en samling af aktier og andre værdipapirer fra forskellige virksomheder. En fond forvaltes aktivt af en fondsforvalter, der normalt er knyttet til en bank eller et finansielt institut.  

Det næste skridt er at oprette en konto hos en online investeringsbank. Der er flere pålidelige investeringsbanker, såsom Saxobank eller Nordnet. Med e-identifikation kan du hurtigt og sikkert oprette en konto, som du kan overføre penge til fra din almindelige bank. Et godt råd, når du foretager private ting online, er at bruge en VPN-tjeneste, som hjælper dig med at være anonym og beskytte dine personlige oplysninger, så de ikke risikerer at falde i de forkerte hænder. Læs mere om VPN i denne guide.  

Med din nye aktiekonto kan du nu frit investere. Hvis du har venner eller bekendte, der er mere vant til at investere, kan du bede om råd om gode aktier eller fonde at investere i. Via investeringsbanken kan du derefter overvåge forskellige aktier i et stykke tid og se, hvordan de udvikler sig, uden at dine penge er på spil. Du kan derefter se, om du skal vente lidt og købe aktien til en bedre pris.  

Denne strategi kan også kombineres med, at du overvåger den samme virksomhed via nyhedsapps, såsom DRs eller Omni. På den måde får du opdateringer om, hvordan virksomhederne klarer sig, og hvilke tiltag de gør, der kan påvirke aktien. Afsæt et øjeblik hver anden dag til at opdatere dig selv om de virksomheder, du har investeret i, eller dem, du ønsker at investere i. Det er en effektiv måde at lære, hvordan aktien påvirkes af virksomhedens beslutninger og projekter.  

En fond vokser ofte langsommere på længere sigt. Du kan sammenligne fonde ved at se, hvor fonden investerer sine penge. Det kan være i specifikke brancher som medicin, teknologi eller råvarehandel. Husk, at en fonds succes også afhænger af, hvem der forvalter den.    

Selvfølgelig er målet med at investere, at dine penge skal vokse. Men vær tålmodig - nogle gange falder aktien og stiger senere igen. Dette mønster gentager sig hele tiden, men i det lange løb vokser næsten alle virksomheder. Så bare fordi du ser din position falde, betyder det ikke, at du skal sælge på stedet. Hav is i maven!    

Handel med aktier og fonde er både spændende og lærerigt. Men husk, at det kan indebære risici, så investér ikke mere, end du kan tåle at miste. Held og lykke!

Udgivet af: Penge