Centralbankerne fastholder renten i medgang og modgang

Udgivet den 07-02-2020  |  kl. 12:35  |  

Volatile valutaer

England og Australien. Den ene er født ud af den anden. Men indimellem kan æblet falde ret langt væk fra stammen. Således har den australske dollar i denne uge oplevet en stabil vækst, efter en hæsblæsende januar, der bød på en kort tur ned under kurs 0,67 for første gang i 10,5 år. Stigningen kan bedst forklares med Reserve Bank of Australias fastholdelse af renten på 0,75%. En historisk lav rente, der blev indført tilbage i oktober for at styrke den australske økonomi.
Helt anderledes står det dog til med det britiske pund sterling. Her har vi siden starten af februar set et brat fald i kølvandet på Storbritanniens udtræden af EU. Efter en skarp stigning i slutningen af januar har kursen været på retræte og er i skrivende nede en kende over 1,293, hvilket er samme niveau som før jul.

Lille usikkerhed om fastholdelse af renten

Fastholdelsen af renten i Australien var forventet blandt mange, men i baggrunden spøger den kinesiske Coronavirus, og de lammelser, den har medført. Kina er Australiens største eksportmarked, når det drejer sig om råvarer. Et fald i den kinesiske produktion vil utvivlsomt kunne ses i den australske dollar. Efter 4 handelsdage i februar er kursen dog kun steget og centralbankens fastholdelse af renten synes positiv ind til videre. Centralbanken meddeler ydermere, at det er for tidligt at spå om de langsigtede effekter af Coronavirusset. Man skal samtidigt have for øje, at renten blev sat ned i både maj og oktober 2019, og er faktisk blevet halveret på mindre end et halvt år. Med de tilhørende brande, som har hærget landet, samt Coronatruslen fra Kina, er det fortsat meget usikkert, hvorvidt renten kommer til at holde stand nu. Governor for Reserve Bank of Australia, Philip Lowe, udtalte i onsdags til ABC, at centralbanken ser de to katastrofer bedst kan betragtes som fartbump, i en økonomi i høj vækst. Banken antager at væksten i realt BNP for 2020 havner omkring 2,75%, samt at væksten vil være på 3% allerede året efter. Selvom rentefaldet ikke har sat yderligere skub i det australske forbrug, så meddeler Governor Lowe, at australierne til gengæld får afbetalt deres bolig- og realkreditlån hurtigere end ellers. 

Større usikkerhed om fastholdelse af rente

Fastholdelsen af en rente på 0,75% har australierne dog tilfælles med briterne. De ni bestyrelsesmedlemmer af den britiske centralbanks rentekomite er stadig overvejende positive overfor en fastholdelse af renten på 0,75%. Et par stykker af bestyrelsesmedlemmerne har dog meldt ud, at den britiske økonomi ville styrkes med et rentefald ned til 0,5%. Det står dog i skarp kontrast til den jobvækst, der har været i landet i fra august til november sidste år. Beskæftigelsen steg her med knap 0,65% og gav mere end 200.000 nye arbejdspladser til briterne. 
På trods af de gode nyheder er der stadig usikkerhed om renten. Efter at Mark Carney fastholdt renten for sidste gang i fredags, inden hans sidste arbejdsdag som Governor for centralbanken i marts, Bank of England, stod renten stadig på 0,75%. Ifølge Jordan Rochester, analytiker ved Nomura, er der tale om, at man har udskudt rentebeslutningen til senere på året, hvor man har et bedre overblik over den tilgængelige data og aktuelle økonomiske mønstre.  

De to landes valutakurser er i disse dage meget volatile. Det skyldes bl.a. fastholdelsen af renten i begge lande, samt Storbritanniens udtræden af EU. Den australske økonomi er i dag verdens 14. største og har en voksende tech-industri. Den australske gæld er ligeledes blandt de laveste i verden. Australiens største eksportvarer er jern, kul og guld, som primært sælges og forædles i Kina. 

Udgivet af: Penge