En knap så gylden mulighed

Udgivet den 09-09-2019  |  kl. 17:46  |  

Guld har en rig historie. I tusindvis af år er dette ædelmetal blevet brugt på mange forskellige måder - som smykker, som betalingsmiddel, som guldskatte i gravkamre og meget andet. På et tidspunkt prøvede man endda at drikke det! Heldigvis slog det aldrig rigtig an. Mange betragter imidlertid stadig guld som en mulig langsigtet investering og et godt alternativ til aktier og obligationer. Guld betragtes også som en god risikoafdækning mod inflation, men det kan medføre langt større risiko, end man umiddelbart skulle tro.

Efterspørgslen efter guld bevæger sig i bølger, og guld er ofte populært efter en god periode med stigende guldpriser. Guld er imidlertid bare en råvare - en fysisk vare, hvis pris svinger i takt med udbud og efterspørgsel. Når mængden af guld, som folk ønsker at købe (efterspørgsel), overstiger den mængde af guld, der er tilgængelig på markedet (udbud), vil prisen generelt stige, indtil udbud og efterspørgsel kommer i balance. Det modsatte kan lige så nemt ske. Råvarer - som sølv, stål, hvede og olie - er alle styret af udbud og efterspørgsel, der bestemmer prisen på dem. Nogle gange oplever de en stigning og andre gange et fald. I nogle perioder er prisen på guld faldet meget (og over en lang periode). Guld er altså ikke altid den sikre havn, som nogle investorer måske tror.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Guld har ringe langsigtede afkast

Hvis man ser på prisen på guld i et historisk perspektiv, kan det være en hjælp at forstå de risici, der er forbundet med investering i guld. Siden guld begyndte at blive handlet frit i USA i 1973, har globale aktier opnået et samlet afkast på 4,445 % eller 8,3 % på årsbasis.1 10-årige amerikanske statsobligationer har også klaret sig godt og har givet et afkast på 2,254 % og ca. 7,1 % på årsbasis.2 Guld derimod har dog kun givet et afkast på 1,042 % eller 5,6 % på årsbasis.3 Altså ikke noget glansfyldt resultat.

Så det langsigtede afkast ved investering i guld er ringe. Det er imidlertid ikke hele historien. Der har også været lange periode, hvor prisen på guld er enten steget eller faldet markant, hvilket er typisk for mange råvarer. Se f.eks. figur 1. Siden 1973 har der været omkring syv markante stigninger i prisen på guld. Man har imidlertid kun set disse kraftige stigninger i prisen på guld ca. 18 % af tiden.4 Sammenlign denne ret lille procentdel med aktier, der er steget i 77 % af tiden i løbet af 12-måneders rullende perioder inden for den samme tidsramme.5 Desuden skal man også bemærke, at fald i prisen på guld kan være meget markante. Efter en kraftig stigning sidst i 1970ʹerne og i begyndelsen af 1980 faldt prisen på guld drastisk, og det varede mere end 25 år, før prisen igen var tilbage på sit højdepunkt før faldet. I løbet af den tid steg MSCI World-indekset 2,063 % - en potentielt kæmpestor mulighed, som guldinvestorer er gået glip af.6 Kan du klare at have et aktiv, der klarer sig dårligt i så lang tid?

Figur 1: Guldprisen - oftere fald end stigning

Kilde: FactSet, pr. 8/1/2019. Prisen på spotmarkedet for guld, månedlig, 30/11/1973 - 31/12/2018. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

Investering i guld kræver nærmest perfekt markedstiming

For at have held med at investere i guld skal du have tæt på perfekt markedstiming, ellers vil du - uanset land eller valuta - være nødsaget til at acceptere og udstå lange perioder med tab på investering i guld. Guldpriser kan stagnere eller falde kraftigt i årevis, potentielt i flere årtier. Så i stedet for at overveje, om guld er en god investering, bør du overveje, hvor god din markedstiming er. De fleste er ikke gode nok til at time investering i guld. Er du?

Købte du amerikanske teknologiaktier i 1990ʹerne før deres historiske stigning? Shortede du dem derefter i marts 2000? Vidste du, at du skulle købe aktier igen efter bear-markedet i 2000-2002 og beholde dem indtil 2007? Vidste du også, at du skulle sælge aktier i oktober 2007 og købe igen, før dette bull-marked startede i marts 2009? Hvis du ikke havde styr på de store aktieudsving, er du med stor sandsynlighed heller ikke så god til at time guld. Hvis du kan time investering i guld, der kun oplever en stigning i prisen ca. 18 % af tiden på langt sigt, kan du med sikkerhed time aktier, der stiger meget oftere.

Det forvirrende er, at mange, der indrømmer, at de ikke er gode til markedstiming, føler sig trygge ved at eje guld, fordi det er "sikkert". Men det er en råvare som alle de andre. Køb endelig guld til smykker, dekorationer og lignende, men til din investeringsportefølje er guld måske ikke det bedste, medmindre din markedstiming er fantastisk.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, Storbritannien (CVR-nr. 35243003). Fisher Investments Europe er godkendt og reguleres af det britiske finanstilsyn, Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609), og er registreret i Storbritannien, (selskabsregistreringsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited's hjemstedsadresse er: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og som er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske tilsynsmyndighed, Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og er ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

1 Kilde: FactSet, pr. 18/1/2019. MSCI World-indeks, samlet udbytte, inkl. nettoudbytte fra 31/12/1973 til 31/12/2018. Angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

2 Kilde: Global Financial Data, Inc., pr. 18/1/2019. Global Financial Data's indeks for 10-årige amerikanske statsobligationer, 31/12/1973 - 31/12/2018. Angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

3 Kilde: Global Financial Data, Inc., pr. 18/1/2019. Guldbarrepris - New York (USD/unse), 31/12/1973 - 31/12/2018. Angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

4 Kilde: FactSet, pr. 8/1/2019. Prisen på spotmarkedet for guld, månedlig, 30/11/1973 - 31/12/2018. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

5 Kilde: FactSet, pr. 13/3/2019. MSCI World Indeks, samlet udbytte, inkl. nettoudbytte, henover 12-måneders rullende perioder, 31/12/1974 - 28/2/2019. Angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

6 Kilde: FactSet, pr. 13/3/2019. MSCI World Indeks, samlet udbytte, inkl. nettoudbytte fra 21/1/1980 til 6/11/2007. Angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

Udgivet af: Fisher Investments Norden

Flere blogs fra Fisher Investments Norden

09/09 En knap så gylden mulighed
Guld har en rig historie. I tusindvis af år er dette ædelmetal blevet brugt på mange forskellige måder - som smykker, som betalingsmiddel, som guldskatte i gravkamre og meget andet. På et tidspunkt... Læs mere
06/08 Hvem kan investere passivt?
Umiddelbart kan det måske virke nemt at investere passivt. Vælg en billig fond eller flere fonde, der afspejler et bredt markedsindeks, og behold det for evigt og se dine penge vokse. Idéen bag... Læs mere
01/07 Hvorfor fungerer dette almindelige risikoforhold ikke, som du tror?
På kort sigt kan et volatilt aktiemarked gøre en investor ilde til mode. Volatilitet er noget af det, der kan gøre investering usikkert, og som mennesker foretrækker vi generelt sikkerhed. Så hvad... Læs mere
06/06 Utilsigtede følger: En grund til, at aktier favoriserer inaktive regeringer
I store dele af Europa kontrollerer svage koalitioner og mindretalsregeringer den lovgivende magt med populistiske partier lige i hælene. Resultatet af det er - efter vores mening - udpræget... Læs mere
14/05 Vil du foretage bedre investeringer? Invester i verden.
Hvis du læser tidsskrifter, ser nyheder eller endda bare logger på sociale medier, vil du måske opleve et fælles tema: Verden er mere forbundet end nogensinde før. Det er dog ikke et nyt fænomen. For... Læs mere

Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden

Personlig porteføljeforvaltning og investeringsrådgivning med fokus på kunden

Fisher Investments Norden er den danske filial af Fisher Investments Europe Limited, der af ADVFN er blevet kåret som årets formueforvalter tre år i træk. De sætter en ære i at hjælpe deres kunder mest muligt, så deres kunder kan nå deres økonomiske mål, ved hjælp af proaktiv service og skræddersyede tilbud efter behov. 

Fisher Investments Norden tilbyder personlig porteføljeforvaltning med en konkurrencedygtig og transparent betalingsstruktur med deponering af aktiver hos uafhængige banker i Danmark. Fisher Investments Europes engagerede investeringsrådgivere tilbyder en unik service, der er skræddersyet til kundens langsigtede investeringsmål. Deres ekspertise inden for en lang række investeringsstrukturer betyder, at de kan de tilbyde et bredt udvalg af strategier for forvaltning af aktiver til individuelle investorer. Med sin omfattende erfaring inden for globale investeringer giver Fisher Investments Europe sine kunder en favorabel mulighed for at anskaffe sig globale porteføljer. 

Pr. 31. december 2018 forvaltede Fisher Investments og virksomhedens datterselskaber aktiver til en værdi af mere end 93 mia. USD – over 51 mia. USD for private nordamerikanske investorer, mere end 33 mia. USD for institutionelle investorer og over 7 mia. USD for private europæiske investorer.

Læs mere på  www.fisherinvestments.com/en-dk