Er lønsikring noget for dig?

Udgivet den 15-05-2020  |  kl. 16:41  |  

Investering er tit og ofte et uforudsigeligt erhverv. Især hvis man er glad for risikable investeringer og nemt lader sig friste af eksplosiv vækst, så kan det være en god ide at overveje en lønsikring. 

På den måde kan du sikre dig, at du ikke står på bar bund når arbejdsløsheden skulle ramme -- både som selvstændig og som lønmodtager. 

Hvad er lønsikring?

Hvis du har tegnet en lønsikring, kan du få udbetalt omkring 80-90% af din løn, hvis du bliver arbejdsløs. Er du medlem af en a-kasse - uden at have tegnet en ekstra lønsikring - kan du kun få udbetalt et maks. beløb på 19.083 kr. (pr. 2020.) 

For mange betyder det et enormt hak i indkomsten forbundet med en markant nedsætning af levestandarden.

Hvis du vil vide mere om de generelle regler for lønsikring, kan du læse mere på Skift A-kasse. På siden fremgår også et regnestykke af, hvordan lønsikring kunne se ud, hvis du eksempelvis tjente 36.000 kr. om måneden.

Krav for lønsikring

Selvfølgelig findes der en del krav for, om du er berettiget til lønsikring eller ej. Uanset hvilke lønsikring du vælger, anbefaler vi altid at læse betingelserne igennem grundigt. Især hvis du har en meget høj indtægt, kan der godt være begrænsninger for, hvor meget du må få udbetalt om måneden. 

Grundlæggende er det mulig at købe en lønsikring, hvis du opfylder følgende krav:

  • Du er over 18 år og under 65 år. 
  • Du er medlem af en a-kasse.
  • Du er i arbejde som lønmodtager. Som selvstændig skal du derfor også få udbetalt en fast løn, hvis du vil tage gavn af lønsikringen. Vi anbefaler at du tager kontakt til din a-kasse og lader dig rådgive omkring mulighederne som selvstændig.

Vær opmærksom på at lønsikringen i de fleste tilfælde ikke dækker, hvis du f.eks. selv siger op, eller hvis du allerede ved, at du bliver opsagt på det tidspunkt, du tegner lønsikringen. 

Forskellen på lønsikring og lønforsikring

De to begreber bliver ofte brugt i samme sammenhæng. 

En lønsikring kan du tilkøbe som supplerende ydelse ved din a-kasse, hvorimod en lønforsikring kan tegnes uden for dagpengesystemet. Det er dermed langt dyrere at betale for en lønforsikring ved et eksternt forsikringsselskab. 

A-kasserne har som regel gode aftaler med deres forsikringsselskaber på plads og kan dermed tilbyde attraktive priser for dig som medlem. 

Hvis du er medlem af en a-kasse, kan du desuden få hjælp til at søge et nyt job, hvis arbejdsløsheden rammer. Mange af a-kasserne har nemlig tilgang til et bredt netværk indenfor deres branche eller område. Desuden kan de støtte op om ansøgningsprocessen med CV-check, videreuddannelseskurser mm.

Hvordan vælger jeg den rigtige a-kasse?

Der er en lang række udbydere på markedet, der skelner mellem både fagspecifikke og tværfaglige a-kasser. Det kan nogle gange være svært at overskue, hvilken a-kasse der dækker dine behov. For at finde den helt rigtige a-kasse, kan du for eksempel tage A-kasse Testen fra A-kasse Eksperten. 

Vær opmærksom på at der findes a-kasser for alle uddannelsesniveauer og stillings positioner. 

Du kan for eksempel tilslutte dig en a-kasse, der kun er tilgængelige for akademikere, selvstændige eller ledere. På den måde er du sikret, at din a-kasse kan hjælpe dig bedst muligt, hvis du har brug for hjælp til jobsøgningen.

Udgivet af: Penge