Få ordnet din tandkødsbetændelse inden det bliver til paradentose

Udgivet den 07-05-2021  |  kl. 00:29  |  

Alt for mange mennesker kommer ikke afsted til tandlæge så ofte som de bør. Det kan skyldes mange årsager, men især økonomien og den deciderede tandlægeskræk afholder folk fra de faste besøg og det kan gøre mere skade end gavn på sigt.

Undgå tandkødsbetændelse ved at følge få råd

Uanset hvor godt du børster dine tænder og hvor meget du mener du kommer forbi alle tandflader de 2 gange om dagen, vil der altid være et behov for at komme til tandlæge. Det er derfor vigtigt at du prøver at forlis med tanken om at skulle den vej forbi.

Hvis du allerede nu kan mærke begyndende tandkødsbetændelse, så må du for alt i verden ikke vente med at tage forbi tandlægen. Det kan forværres hvis der ikke sker nogen former for behandling og i værste fald kan du ende ud med at få det der kaldes for paradentose.

Tandkødsbetændelse kan godt holdes for døren, hvis du ved hvad du skal gøre og ikke gøre. Én af de vigtige huskeregler er den som vi alle kender til i forvejen, nemlig at tænderne skal børstes godt og grundigt mindst 2 gange om dagen. Hvis man ikke får børstet tænderne godt de to gange om dagen, vil der hurtigt komme plak på tænderne.

Plak og tandsten giver bakterier grobund

Plakken gør det let for bakterier at vokse og skal derfor fjernes hurtigst muligt. Hvis først plakken får lov at blive for længe, vil man opleve at det udvikler sig til tandsten. Tandsten skal fjernes med lidt mere heftig metode end tandbørstning og det er noget din tandlæge kan hjælpe med at fjerne.

Får du ikke tandsten fjernet er det ligesom med plak noget der giver god grobund for bakterierne inde i munden. Du vil her opleve at dit tandkød bliver rødt og ømt og i nogle tilfælde vil det begynde at bløde fra tandkødet under tandbørstning.

Nogle personer har lettere ved at få tandsten mens andre er mere heldige med at undgå det. Det er derfor vigtigt at du ikke bare nøjes med at børste dine tænder grundigt to gange om dagen, men at du også husker at komme til kontrol ved tandlægen i ny og næ. Med i ny og næ menes der at man kan holde tandsten nede ved at komme til kontrol ca. hvert halve år.

Når du allerede har tandkødsbetændelse og du må i behandling

Hvis du først har fået ømt, rødt eller blødende tandkød, skal du have behandling af tandkødsbetændelse hurtigst muligt. Det er forskelligt hvordan der behandles for tandkødsbetændelse. Hvis situationen er i startfasen, kan du være heldig at kunne nøjes med en god omgang tandrensning.

En tandrensning behøver ikke at gøres af en tandlæge, men en tandplejer kan også gøre det på dig. Det kan betyde at det heller ikke behøver at koste dyrt at få behandlet tandkødet og renset munden for tandsten mv.

Har du ikke været helt hurtig nok kan der være brug for også at få det der kaldes for en medicinsk behandling. Her skal munden skylles med klorhexidin, som virker bakteriedræbende og dermed også kan hjælpe tandkødsbetændelse af vejen.

Det er ikke noget du bare bør gøre uden at have snakket med tandlægen herom og det er kun noget der bør bruges hvis din tandrensning alene ikke har kunne få bugt med den sidste del af tandkødsbetændelsen.

I værste fald kan du udvikle paradentose ved ikke at få behandling i tide

Har du ventet for længe kan det være at en operation bliver nødvendig for at få bugt med tandkødsbetændelsen. Her er din tandkødsbetændelse formegentlig udviklet sig til paradentose og du bliver nødt til at behandles herefter.

Det er altså virkelig vigtigt at handle på de begyndende tegn på tandkødsbetændelse, hvis du gerne vil undgå at nå derhen hvor du skal døje med paradentose.

Udgivet af: Penge