Nintendo tager kursdyk med ophøjet ro

Udgivet den 09-02-2020  |  kl. 23:22  |  

Konsolskaberen Nintendo er den seneste uge kommet sig, efter et alvorligt styrt på aktiemarkedet. Faldet efter konklusionerne på kvartalsrapporten blev offentliggjort d. 29. januar. Således koster en aktie i firmaet, der tidligere har skabt spilkonsoller som Nintendo Wii og de forskellige Game-boys, nu 40.500 JPY, svarende til godt 2.520 kr. I starten af februar var den nede og kysse kurs 40.000, efter en januar i høj kurs. Årsagen til faldet skal findes i spilgigantens kvartalsrapport, som ikke levede op til de forventninger, der af analytikere var sat til profitten for perioden oktober-december. Offentliggørelsen af rapporten blev hurtigt omdrejningspunktet for kursen, der tog et fald på 4% dagen efter. På trods af de uindfriede forventninger, er der stadig grund til smil hos bestyrelsen i Kyoto. Med en profit på 168,7 mia. yen, svarende til godt 10 mia. kr. for perioden, har Nintendo nemlig øget profitten med 6% sammenlignet med året før.  

Høje forventninger blev ikke indfriet

Årsagen til den øgede profit, og i særdeleshed forventningerne til samme, ligger i den populære konsol, Nintendo Switch og dens lillebror, Switch Lite. Fra april til december solgte Nintendo samlet 17,5 mio. eksemplarer af de to konsoller. Switch med 12,56 mio. enheder solgt mere end dobbelt så meget som Switch Lite. Switch Lite er dog først blevet udgivet d. 20. september, hvilket kan forklare fordelingen af salget. 

Kursen på en aktie i Nintendo er siden lanceringen af Nintendo Switch d. 3. marts 2017 næsten fordoblet, trods det nylige dyk. Og selv om markedet generelt synes positivt stemt overfor spilmastodonterne, har flere analytiske bureauer udtrykt skepsis om fremtiden for Nintendo. Ifølge Amir Anvazadeh, senior strateg hos Asymmetric Advisors, vil udbuddet fra de øvrige dominerende producenter af spilkonsoller som Googles nye Stadia, Apples Arcade og de evige opdateringer fra Microsoft og Sony, give Nintendo kamp til stregen. Selvom der har været en vækst i både profit og omsætning, bliver markedet for spilkonsoller i 2020 altså meget mere konkurrencepræget.

Ingen frygt i Kyoto

Den japanske gigant lader sig dog ikke skræmme af konkurrenternes projekter. Således meddelte Nintendo selv i sidste uge, at de er fortrøstningsfulde ved at lade Nintendo Switch stå som konkurrent til Sonys PS5, der afløser PS4 efter 6 år på markedet, samt Microsofts kommende Xbox X. For nuværende holder Nintendo planen om, at Switch skal fungere som Flagskib frem til 2025. Derudover ønsker de Nintendo at bringe fokus tilbage på deres andre konsoller. Samtidigt røg Nintendo Switch Light først forretningerne i slutningen af september, hvorfor en ny opdatering også ville kunne synes meget hurtig. På trods af dette har de månedlange rygter om, at en ny udgave skulle være på trapperne og klar til butikkerne i løbet af 2020 været standhaftige. Nintendos præsident, Shuntaro Furukawa, udtalte samme dag som aktiedykket, at der ingen nye planer er støbeskeen, men at fundamentet til en videre vækst og udbygning af Switch-konsollen er i hænde. Om denne udmelding havde nogen betydning for kursen, må stå i det uvisse. 

For mere viden om Nintendos mange konsoller, læs mere på https://www.bluecity.dk/blog/ultimativ-nintendo-guide.

Fra start til slut

Nintendo er i dag primært kendt som en storspiller på det globale marked for spilkonsoller. Men faktisk startede virksomheden tilbage 1889. Her startede Fusajiro Yamauchi sin kortsspilsfabrik, der producerede de traditionelle Hanafuda-spillekort. Efter Yamauchi døde under Anden Verdenskrig, og den japanske økonomi var kommet på fode igen, begyndte spilfabrikanten at producerer mere moderne spil. Vendepunktet kom med den første Nintendo-konsol i 1974, og siden da har virksomheden slået sg fast som en af de førende producenter inden for spil og spilkonsoller. Blandt deres mest kendte spil findes bl.a. Mario, Legend of Zelda og Pokémon. 

Udgivet af: Penge