Straticator: Sådan virker valutamarkedet

Når man handler valuta, så handler man valutapar. Det mest handlede valutapar er den europæiske euro(EUR) over for den amerikanske dollar (USD) – EUR/USD. Når man køber EUR/USD, så tror man på, ateuroen skal gå op over for den amerikanske dollar, mens når man sælger EUR/USD, så tror man på, at euroen vil falde over for den amerikanske dollar.

Når man ser et valutapar som EUR/USD, så kan der f.eks. stå, at kursen er 1,36918 – 1,36927. Hvis man vil købe EUR, så koster det 1,36927 USD, mens man kun får 1,36918 USD, hvis man vil sælge EUR.

Som man kan se, så er der en forskel i prisen, hvis man køber eller sælger. Det er en lille forskel, men den er der. Den forskel i prisen er den direkte omkostning, som der er ved at handle valuta via Straticator. Der er ingen kurtage.

Når man handler valuta så anvender man ofte gearing, hvilket vil sige, at man handler for mere end ens indskud. I Straticator kan man geare med op til 100 gange, hvilket vil sige handle valuta for 100 gange ens indskud. Man skal dog passe meget på, hvilket næste afsnit handler om.

Hvis man f.eks. køber 10.000 EUR/USD, så sker der teknisk set det, at man køber 10.000 EUR og låner for et tilsvarende beløb i dollars, hvilket med ovenstående kurs er 13.692,7 USD. Man har med andre ord 10.000 EUR på sin konto samt et lån på 13.692,7 USD.

Hvis euroen stiger over for dollaren til f.eks. 1,37427 – 1,37436, og man så trykker på sælg-knappen, ja så får man 13.742,7 USD for sine 10.000 euro. De 13.742,7 USD bruger man så til at betale sit lån på 13.692,7 USD ud, og derefter har man så 50 USD tilbage. Det er så ens fortjeneste på den handel.

Holder man sit køb over natten, så kan der enten ske en rentetilskrivning eller også koster det i renter. Det er dog kun noget, som man skal tage med i sine betragtninger, hvis man holder positionen længe, da renterne for tiden er meget lave.

Men køber man EUR/USD, så får man positive renter af sin EUR-beholdning, men skal betale for sit USD-lån.

Ovenstående er grundlæggende hvad der sker, når man handler på valutamarkedet.

Succes med gearing

Gearing er den erfarne traders ven – og nybegynderens fjende. Alt for mange, der er nye i at handle valuta, handler alt for store beløb til at starte med. Man skal ikke lade sig friste af, at man for 5.000 euro kan handle for 500.000 euro. Det går galt stort set hver gang.

Når det går galt skyldes det, at hvis markedet vender og går imod ens handel, så bliver beløbet hurtigt stort – og man har brugt al sin ammunition, så man kan ikke handle yderligere, men kun lukke helt eller delvist ned for sin position. Strategien med alt på et bræt går ikke i længden.

I stedet anbefales det at åbne små positioner, hvor man så kan åbne en masse eftersom markedet udvikler sig. Hvilken handelsstrategi man så vil eller kan anvende er et andet punkt, men det gælder om at have nok ammunition til at handle for – og ikke blive for skræmt, hvis markedet går imod en, for det gør markedet 
oftere end man håber på.

Straticator kan sættes op på en række måder, så den afspejler traderens ønsker og behov ud fra den stil, som man kan li at trade. I de kommende afsnit vil de forskellige måder blive gennemgået.

Husk at gearing øger risikoen betydeligt, og at man i det tilfælde risikerer at tabe mere, end der står på kontoen. Ønsker man en forsikring mod, at man kan tabe mere, end man har indskudt, så tilbydes denne af Abshire-Smith Global.

My Account

Når man via Abshire-Smith har sat penge ind på sin Straticator-konto, så kan man se udviklingen på ens konto, når man går ind under My account og vælger Accounts.

Her kan du også oprette flere konti, sådan så du kan sprede dine penge ud på en række konti, hvis du ønsker det.

Det kan f.eks. være, at du ønsker en konto til at følge en Copy Trader Master, en konto til at følge en anden Copy Trader Master og så en tredje konto, som du selv kan bruge, når du selv handler.

Hvis du vil oprette en ny konto, så vælger du Maintenance og Create Account. Så kan du går i gang med at lave dine egne konti.

Hvis du så vil overføre penge mellem de konti, så skal du igen gå ind under Maintenance og vælge Transfer Between accounts.

Hvis du vil have oversigt over dine konto-bevægelser, hvilket du bl.a. kan bruge over for SKAT, så skal du gå ind under Report og Statement, og så kan du derfra enten printe eller overføre til et excel-ark.

Sådan handler man valuta i Straticator

Der er to veje ind og handle valuta manuelt i Straticator. Den ene måde er, at man vælger Trading og så Watchlist. Så kommer følgende skærmbillede op:

I skærmbilledet er der en oversigt over de FX-par, som man umiddelbart kan handle. I bunden kan man trykke på Organize for at organisere de FX-par, indeks, råvarer eller aktier, som man ønsker at handle.

Vælger man et FX-par, så kommer der en graf op over udviklingen i midten af skærmbilledet. Her kan man vælge mellem en Tick-graf, altså en meget kort graf, et Chart – som er en graf med en længere tidshorisont, eller man kan trykke på Depth for at se dybden.

Til højre kan man så indtaste sine handler. Man skal trykke på Sell eller Buy for hhv Salg og Køb og i Volumen skal man indtaste størrelse af sin handel.

Man kan desuden vælge ordretype, og man kan indsætte Stop/Loss eller Take Profit på ens handel. Sætter man kryds i Trailing Stop, så flytter ens Stop/loss niveau med op, hvis markedet går i den rigtige retning, men flytter sig ikke nedad, hvis markedet går imod en.

Når man har åbnet en position kan man se den neden under grafen. Man kan også se den, når man vælger My Account i menuen og så Accounts.

Der er også en anden vej ind, hvis man vil handle i Straticator. Det er ved, at man vælger Trading – Quick Trade. Som navnet antyder, er det for de traders, der gerne vil kunne handle hurtigere i forskellige valutapar. Det er for de lidt mere øvede traders.

Average eller LIFO/FIFO

De tre almindelige måder at opgøre sin kassebeholdning også kaldet Equity på når man handler, er Average, LIFO eller FIFO. Det har samtidig indflydelse på, hvad forholdet er for Equity i forhold til Balancen, som afspejler, hvor meget der er på kontoen, hvis alle åbne positioner lukkes ned.

LIFO betyder Last In First Out, hvilket vil sige, at hvis man f.eks. køber EUR/USD og køber flere positioner, så når man begynder at sælge ud af sin position, så er det den sidst køb position, der sælges først. FIFO betyder modsat, at den først købte position også sælges som den første. Det kan eksemplificeres på følgende måde:

Hvis du har købet 20.000 EUR/USD til kurs 1,36 og 30.000 EUR/USD til kurs 1,37, og du så sælger f.eks. 10.000 EUR/USD, så vil et eksempel se sådan her ud:

Eksempel:
20.000 EUR/USD af 1,36 = 27.200 USD
30.000 EUR/USD af 1,37 = 41.100 USD
I alt købt = 50.000 EUR/USD for 68.300

Average modellen:
Omkostninger ved køb af 10.000 EUR/USD = 68.300 divideret med 5 = 13.660
Indtægter ved salg af 10.000 EUR/USD = 13.660 USD
Værdien af de resterende 40.000 EUR/USD = 68.300 – 13.660 = 54.640 USD

FIFO:
Indtægter ved salg af 10.000 EUR/USD til 1,36 = 13.600 USD
Værdien af de resterende 40.000 EUR/USD: (10.000 EUR/USD af 1,36) + (30.000 EUR/USD af 1,37) = 54.700 USD

LIFO:
Indtægter ved salg af 10.000 EUR/USD til 1,37 = 13.700 USD
Værdien af de resterende 40.000 EUR/USD: (20.000 EUR/USD af 1,37) + (20.000 EUR/USD af 1,37) = 54.600 USD

For den nye på valutamarkedet har valget ikke stor betydning, men for den mere erfarne, kan valget afspejle ens trading-måde.

Hvilken model man vil anvende bestemmer man ved, at man i sit overbliksbillede over ens konti trykker på kontoens navn, og derefter vælger Cost Model.

Husk at trykke på Save.

Hvis man vælger LIFO eller FIFO; så kan man også vælge at anvende positions ID eller Tracks. Så er hver position uafhængig med sin egen pris og sin egen Take Profit / Stop Loss tilknyttet.

Den professionelle trend trader

Straticator har i samarbejde med professionelle traders udviklet platformen, så Straticator nu også kan sættes op på en måde, som passer den professionelle trend trader.

Trend Trading

Det man som valutahandler kan lære af de professionelle trend traders er, at de kun kigger på trenden her og nu – og så tar de gevinsten, når den er der. Desuden så lukker man ikke med det samme en tabsgivende handel, men derimod åbner man en ny handel i den anden retning, hvis man skulle have taget fejl af trenden – og når man så har tjent på den handel, så tager man gevinsten på netop den handel.

Som trend trader gælder det om at lukke så meget støj ud som overhovedet muligt. Man skal fokusere på, hvad der sker netop nu - og så følge den trend. Man skal hurtigt åbne nye handler, når man ser muligheden og ikke fokusere på de gamle handler, da det giver for meget støj.

Fra tid til anden skal man så kigge på, hvad summen er af de handler, som man allerede har åbnet, og synes man så, at det er tid til at lukke ned for alle de gamle handler, så trykker man bare på en knap i Straticator, og så lukkes der ned.

Opsætning

For at sætte Straticator op, som den professionelle trader, så skal man gå ind i sit overbliksbillede over ens konti trykker på kontoens navn. Derefter lave følgende opsætning:

Når man har denne opsætning, så kan man have både lange og korte positioner på samme track for det samme symbol.

Når man så åbner en handel, så vil der altid åbnes en ny position. Den eneste måde at fjerne den position på er ved at trykke ”Close All”, trykke <close> eller ved at have en T/P eller S/L i forbindelse med positionen.

Aggregated Mode

I skærmbilledet med vores positioner har Straticator en aggregeret oversigt. Man kan skifte imellem en aggregeret oversigt og en detaljeret oversigt.

Man kan skifte mellem mellem de to oversigter. I den aggregerede oversigt er alle positionerne for et symbol vist som en position med den samlede volumen og gennemsnitlig kost pris. Men den detaljerede oversigt viser alle positionerne.

The aggregerede linie vil have en lukke-funktion <close>, så hvis man trykker der vil Straticator lukke alle positionerne som en stor net position.