Nu skal der investeres i Kenya og Kazakhstan
Efter fem års fest har den finansielle krise lagt sin klamme hånd over vækst-raket-markeder som Indien, Kina og Tyrkiet.
I stedet flytter risiko-globalisterne nu fokus mod helt nye markeder - frontiermarkeder - der er for svage til at være vækstmarkeder i dag. Ofte har de lande end ikke en børs - investeringerne sker i obligationer, statspapirer og ejendomme.
Det er lande som Ukraine, Kuwait, Marokko, Libanon etc. De er skridtet efter vækstlande som f.eks. Kina og Indien.
Trods det har flere af de lande klaret sig bedre end så mange andre de seneste måneder. Det har fået Merrill Lynch og MSCI til at lave et frontierindex, som følger de lidt specielle markeder. Og ser man på årets foreløbige afkast, er der interessante ting.
Kenya ligger med plus på 25 pct. i år. Også Tunesien, Bahrain, Oman og Qatar ligger med et plus på over 10 pct. foreløbig i år. Selv lande som Kazakhstan og Mauritius har foreløbig et plus for året.
Til sammenligning har Kina har i år minus 20 pct. og Indien har minus 24 pct. Europa ligger med et minus på 8-9 pct. i år.
Det samlede frontierindeks har i år et beskedent minus på under 1 pct.
Som dansker kan man investere i investeringsforeninger som Sydinvest Afrika & Mellemøsten, nogle østeuropæiske/fjernøstlige foreninger, hvis man vil ind på de markeder.
- Tror man på globaliseringen, skal man gå ind i de her markeder på en eller anden måde - både muligheder og risici er store, siger Ulf Ingemarson til E24.se. Han er direktør for Simplicity, som står bag en afrikafond i Sverige.
Af Claus Stolbjerg, csh@netposten.dk.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1186
- næste ›