Amerikansk gigant inden for havvindmøller: Økonomien hænger ikke sammen
- Realiteten er, at økonomien i denne industri ikke hænger sammen.
Det siger topchef Scott Strazik fra amerikanske GE Vernova, der er den største producent af vindmøller til havvind, i et interview med Bloomberg News.
Han ser en dyster fremtid for en trængt industri, der står overfor aftagende efterspørgsel og svage prisniveauer.
Tidligere i denne uge kom det frem, at GE Vernova forsat kæmper med udfordringer i sin vindforretning, og der er ikke udsigt til noget særligt godt 2025, hvor en negativ midt encifret procentuel organisk vækst ventes, og underskuddet på driften kommer til at ligge i intervallet 200-400 mio. dollar.
GE Vernova blev udskilt fra General Electric, GE, i april.
Trækket kom på et belejligt tidspunkt, netop som teknologivirksomhederne begyndte at kræve mere elektricitet til at drive datacentre. Og mens dele af forretningen går godt, så halter vinddelen kraftigt bagefter. GE Vernova har eksempelvis ikke solgt nogen af sine store offshoremøller i omkring tre år, fortæller Scott Strazik.
Nogle af problemerne stammer fra produktions- og installationsproblemer, der ramte både USA og Storbritannien. I juli splintredes en GE Vernova-vinge og faldt i havet ved Vineyard Wind I, der ligger syd for Nantucket i Massachusetts. Og en måned senere svigtede en anden vinge under kraftige vindforhold ved havvindparken Dogger Bank ud for den engelske kyst.
FLERE UDFORDRINGER FOR HAVVIND
Og det er ikke kun GE Vernova, der kæmper på havet. De store vindparker til havs kræver dyrt udstyr, og det er med til at presse prisen på vindprojekter op.
Samtidig har højere renter og flaskehalse i forsyningskæden øget udgifterne yderligere for vindmølleselskaberne. Og i USA er nogle projekter blevet aflyst, efter at omkostningerne steg.
Herhjemme mislykkedes Danmarks største auktion for havvind nogensinde tidligere i december, hvor den første del af danmarkshistoriens største udbud af havvind endte med nul bud. Da fristen for at byde ind på de første 3 ud af i alt 6 gigawatt, GW, havvind udløb, havde ingen meldt sig.
Oveni har USA's kommende præsident, Donald Trump, ikke lagt skjul på, at han bestemt ikke er vild med vindenergi.
Og summen af udfordringerne er, at det kommer til at lukke dampen ud af efterspørgslen, siger Paul Zimbardo, analytiker hos Jefferies, til Bloomberg.
- Havvind er meget udfordret. Den har ikke de samme fordele som traditionel vedvarende energi, som er billig, men den har de samme ulemper fordi den er periodisk, siger han.
.\\˙ MarketWire
Tags: Shares❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1187
- næste ›