Økonom: Uhørt voldsom tilbagegang i eurozonens økonomi

Udgivet den 07-07-2020  |  kl. 10:40  |  

Europa-Kommissionen er tirsdag formiddag kommet med sine prognoser, der viser, at BNP-væksten i eurozonen nu ventes at være negativ med 8,7 pct. i år mod tidligere ventet negativ med 7,7 pct.

Den økonomiske vækst skrumpede med 13,5 pct. i andet kvartal i eurozonen, vurderer Europa-Kommissionen.

Generelt venter Europa-Kommissionen, at genopretningen vil være uensartet på tværs af medlemslandene, hvor BNP-væksten i Danmark ventes at skrumpe med 5,2 pct. i år og stige med 4,3 pct. til næste år.

Europa-Kommissionen pointerer, at den økonomiske aktivitet i Danmark har vist sig mere modstandsdygtig endt tidligere ventet på trods af den tidlige nedlukning.

- Den nye genopretningspakke, der omfatter frigivelse af feriepengene, ventes at øge privatforbruget fra slutningen af 2020, skriver Europa-Kommissionen.

Til sammenligning estimerer Europa-Kommissionen med større fald i BNP-væksten i flere af Middelhavslandene i år, hvor væksten til gengæld også ventes at blive højere til næste år.

I Italien, der har været blandt de lande, som har været hårdest ramt af coronavirusudbruddet, ventes et fald i BNP-væksten i år på 11,2 pct. og en vækst på 6,1 pct. til næste år.

HISTORISK DYSTER

I Dansk Erhverv betegner cheføkonom Tore Stramer den aktuelle prognose som "historisk dyster".

- En negativ BNP-vækst på 8,3 pct. er uhørt voldsomt, og noget vi aldrig tidligere har set i fredstid. Til sammenligning var der en negativ vækst i euroområdet på 4,5 pct. i 2009, hvor finanskrisen var på sit højeste. Finanskrisen blev dengang omtalt som det hårdeste økonomiske tilbageslag siden 30'erne, skriver Tore Stramer i en kommentar.

- Får EU-kommissionen ret i sin prognose, så vil det kunne udløse et fald i den danske eksport på i omegnen af 10 pct. i år, svarende til ca. 125 mia. kr. Det vil i så fald være det største fald i eksporten siden anden verdenskrig, tilføjer han.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  macro❯  Danmark❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder