Økonomer: Britisk økonomi ramte bunden i april

Udgivet den 14-07-2020  |  kl. 11:38  |  

Selv om den britiske økonomi igen begyndte at vokse i maj efter et massivt dyk i april, var det markant mindre, end økonomerne havde regnet med.

I maj voksede Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP) med 1,8 pct. på månedsbasis, og selv om det isoleret kan syne af en pæn vækstrate, så var det uden tvivl en skuffelse for markedet.

- Det vil normalt blive betragtet som en meget stærk vækst, men da økonomien var i kraftig tilbagegang i både april og marts, så er det ikke meget, lyder det fra Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker hos Danske Bank, i en kommentar, og han påpeger samtidig, at månedsopgørelser er forbundet med en større grad af usikkerhed end de kvartalsvise.

Ifølge Bloomberg News havde økonomerne sat næsen op efter en vækst på hele 5,5 pct. i maj, efter at den britiske økonomi skrumpede med 20,3 pct. i april og 6,9 pct. i marts som følge af coronakrisen.

Danske Banks senioranalytiker fremhæver også, at det kraftige dyk i særligt april betyder, at den økonomiske aktivitet fortsat er omkring 25 pct. lavere end i februar - før coronavirusset bredte sig fra Asien til resten af verden.

- Det ændrer dog ikke ved, at økonomien ramte bunden i april og nu stille og roligt forsøger at komme op igen, skriver Mikael Olai Milhøj i kommentaren.

Storbritannien satte gang i en nedlukning for at mindske smittespredningen i marts, og i april var økonomien derfor også især ramt af restriktionerne.

- I april var nedlukningerne allermest omfattende, og det ramte den økonomiske vækst voldsomt hårdt. Selv om økonomien vokser i maj, er der fortsat udsigt til en massiv negativ økonomisk vækst i andet kvartal, skriver Kim Blinbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, i en kommentar.

I juni og juli har Storbritannien genåbnet mere, og ifølge Danske Bank bør det også kunne aflæses i de kommende opgørelser.

- BNP-tallene for juni og jul bør altså vise en markant større fremgang end i maj. Mere højfrekvente økonomiske nøgletal fortæller samme historie. Hvor hurtig en genopretning, briterne får, kommer til at afhænge af mange ting, skriver Mikael Olai Milhøj.

- En faktor er, hvorvidt briterne tør at "være en del af økonomien" igen, nu hvor der er blevet genåbnet. Det er ikke nok bare at åbne, hvis befolkningen stadig er bange for at blive smittet, for så vil de blive derhjemme, fortsætter han og nævner også, at en ny virusbølge og nye regionale nedlukninger også udgør en risiko.

Selv om der er udsigt til en vækstfremgang fra de lave niveauer, forventer Kim Blindbæk fra Sydbank, at den britiske økonomi vil være påvirket af coronakrisen resten året.

- Privatforbruget vil i den kommende tid være negativt påvirket af reglerne om social distancering, og mange briter er fortsat bekymrede for at blive smittede. Vi har desuden set, at flere regioner i Storbritannien fortsat kæmper med at få styr på smitten. Det har allerede ført til nye regionale nedlukninger, skriver han.

Sydbank regner med, at Storbritanniens BNP vil falde omkring 7 pct. i hele 2020.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  Storbritannien❯ 

Relaterede nyheder