Økonomer: Optimismen lever stadig trods fald i forbrugertilliden

Udgivet den 20-09-2018  |  kl. 08:50  |  

Selv om forbrugertilliden går et skridt tilbage i september, ændrer det ikke på, at forbrugerne herhjemme fortsat ser overvejende positivt på økonomien, mener flere økonomer.

Forbrugertilliden faldt til 6,9 i september fra 7,8 i august, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er det lavest niveau, vi har set i 2018, men sammenlignet med tidligere er det fortsat et tal, der vidner om en sund optimisme hos forbrugerne. I løbet af den seneste måned er det blandt andet vurderingen af, hvordan både familien og landets økonomi har det sammenlignet med tidligere, der er faldet, påpeger Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Han henviser dog til, at forbrugerne fortsat tror på, at den økonomiske fremgang vil fortsætte, og at arbejdsløsheden vil falde yderligere.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer mener, at det er værd at holde fast i, at forbrugertilliden fortsat ligger på et højt niveau og har gjort det i et års tid.

- Det er altså ikke manglende optimisme, der står i vejen for en mere tydelig fremgang i privatforbruget. Danskernes privatøkonomi må da også siges at være i god form i øjeblikket. Velstanden herhjemme er stigende og har aldrig været højere, siger Tore Stramer.

TREDJE FALD PÅ TRE MÅNEDER

I Handelsbanken bemærker cheføkonom Jes Asmussen, at udviklingen i forbrugertilliden kan hænge sammen med, at aktiemarkederne har været lidt mere ustabile den seneste tid.

- Vi ser blandt faldet i tilliden som værende trukket af den forhøjede uro på de finansielle markeder, hvor usikkerhed om udviklingen i "emerging markets" samt den eskalerende handelskonflikt har fyldt meget i medierne, siger han.

Privatforbruget vil fortsat medvirke til at holde væksten i dansk økonomi oppe, siger Handelsbankens cheføkonom.

- Trods det tredje fald i tilliden på lige så mange måneder, så ser vi det ikke som et decideret faresignal for privatforbruget. Vi har fortsat et meget stærkt arbejdsmarked, og renterne er fortsat lave, samtidig med at husholdningerne oplever pæne stigninger i reallønnen, som alt andet lige ventes at holde hånden under privatforbruget, lyder det fra Jes Asmussen.

Mange forbrugere benytter det nuværende rentemiljø med en lav rente samt den stigende velstand blandt husholdningerne på at polstre deres økonomi i stedet for at svinge Dankortet.

- Selv om danskernes privatøkonomi er kernesund og optimismen bobler er der dog fortsat mange danskere, der vælger at spare rigtig meget op. Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at danskernes sparer overraskende meget op her midt i højkonjunkturen, siger Tore Stramer.

- Det kan der selvfølgelig være mange gode årsager til. Det kan være finanskrisen, der fortsat spøger i manges bevidsthed og giver anledning til forsigtighed, tilføjer Tore Stramer, der mener, at der er "plads til, at danskerne giver lidt med los og øger forbruget".

/ritzau/FINANS

Rikke Marie Dahl

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder