Ørsted-konkurrent underskriver vigtig elkøbsaftale i Taiwan

Udgivet den 22-02-2019  |  kl. 14:39  |  
Arkiv: Foto

Danske Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har underskrevet en vigtig elkøbsaftale for tre af selskabets kommende havvindmølleparker i Taiwan.

Det skriver det taiwanske medie Taipei Times.

Et af de tre taiwanske projekter bliver udviklet i et samarbejde mellem CIP og China Steel Corp. De to selskaber er dermed de første, som har underskrevet en elkøbsaftale, der også kendes under den engelske forkortelse PPA, med det statslige elselskab Taipower i år.

Elkøbsaftalen løber samlet set over 20 år, og de to selskaber har begge valgt en aftale, hvor de får en højere pris for strømmen de første 10 år, mens prisniveauet er lavere de resterende 10 år.

Copenhagen Infrastructure Partners vandt allerede sidste år retten til at slutte havvindmølleprojekterne med en samlet kapacitet på 900 megawatt til elnettet i Taiwan. Det gjaldt for projekterne Changfang, Xidao og Chong Neng, som alle tre ligger ud for kysten ved Changhua County.

Politiske uenigheder i Taiwan var sidste år med til at forsinke indgåelsen af elkøbsaftaler for en række udviklere af havvind i Taiwan, og i første omgang havde selskaberne regnet med at sætte den endelige underskrift på en aftale inden udgangen af 2018.

Årsagen til at udviklere som Ørsted, Wpd og Copenhagen Infrastructure Partners arbejdede hårdt for at få underskrevet kontrakten sidste år, var, at standardafregningsprisen (feed-in-tariff, red.) for vindprojekter, der underskriver en aftale i 2018, ville være højere, end hvis aftalen først blev i 2019.

ENDNU INTET NYT FRA ØRSTED

I november sidste år kom det frem i et udkast, at der var planer om at sænke afregningsprisen med 12,7 pct., og det fik flere af udviklerne op af stolen. Udsigten til den lavere afregningspris fik også Ørsted til at sætte sine taiwanske projekter på hold i en periode, da det stod klart for koncernen, at den ikke ville nå at indgå en aftale, inden prisniveauet blev sænket.

I sidste ende endte det med, at de taiwanske myndigheder sænkede afregningsprisen mindre end først foreslået, og selv om det stadig skabte utilfredshed blandt udviklerne, besluttede Ørsted at sætte gang i udviklingen af havvindmølleprojekterne i Taiwan igen.

Ørsted har dog endnu ikke meldt noget ud om, hvorvidt en elkøbsaftale er blevet underskrevet, men den danske energikoncern kom et skridt tættere på, da den i slutningen af januar fik den endelige etableringstilladelse for projekterne, der går under navnene Changhua 1 og 2a.

Ørsted oplyser til Ritzau Finans fredag, at selskabet endnu ikke kan sige noget nyt om Taiwan, og det henviser til kommentarerne fra administrerende direktør Henrik Poulsen i forbindelse med årsregnskabet.

Her fortalte han, at energiselskabet ville samarbejde med de taiwanske myndigheder og lokale interessenter om at færdiggøre leverandørkædeplanen og at få en elkøbsaftale på plads. Han fortalte desuden, at Ørsted venter at kunne træffe den endelige investeringsbeslutning i årets andet kvartal.

De eneste udviklere, der sidste år fik underskrevet en elkøbsaftale for nogle udvalgte projekter, er Swancor og Wpd, men de udvalgte projekter skal også stå klar tidligere end både CIP's og Ørsteds projekter.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,34%
 
16/05/19

 
6,11%
 
16/05/19

 
5,48%
 
16/05/19

 
4,19%
 
16/05/19

 
1,00%
 
16/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder