Ørsted Q2 12/8 OPTAKT: Fokus er på risikoen for forsinkelser i USA

Udgivet den 11-08-2020  |  kl. 14:57  |  
Arkiv: Foto

Energikoncernen Ørsted har planer om at opføre en række store havvindmølleparker i USA i løbet af de kommende år, men selskabet kan risikere at løbe ind i forsinkelser.

Derfor er det også især nyt om udviklingen i USA, der vil løbe med opmærksomheden, når det danske selskab offentliggør sit regnskab for andet kvartal onsdag morgen.

- Jeg forventer, at vi får en opdatering på de eventuelle forsinkelser, der kan være for de godkendelser, selskabet venter på for flere amerikanske projekter. Det er faktisk det, jeg vil holde mest øje med, siger Per Fogh, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Allerede i april så Ørsted sig nødsaget til at fortælle, at opførelsen af det amerikanske havvindprojekt Skipjack blev udskudt et år.

South Fork-projektet i staten New York vil "højst sandsynligt" også stå færdigt senere end planlagt, lød det siden i regnskabet for første kvartal.

De to projekter er af den mindre slags for Ørsted, der også skal opføre tre markant større havvindmølleparker ud for den amerikanske østkyst frem mod 2024.

SAMLET ANALYSE OG CORONA PÅVIRKER GODKENDELSER

I slutningen af april fortalte Ørsteds finansdirektør, at der nu er en øget risiko for, at de større projekter i sidste ende også kan blive forsinkede.

- Myndighedsgodkendelserne er påvirket af blandt andet covid-19, da Ørsted eksempelvis ikke har kunnet få foretaget de undersøgelser i USA, som de skulle. Jeg forventer en opdatering på, hvordan tidslinjen ser ud for de her projekter. Ser vi et år længere frem end først planlagt?, siger Per Fogh.

At udviklingsprojekterne inden for havvind i USA går fremad i et langsommere tempo end forventet, skyldes netop, at myndighedsgodkendelserne trækker ud.

Coronapandemien kan blandt andet ramme godkendelsesprocesserne i USA gennem eksempelvis rejserestriktioner, hjemmearbejde og offentligt ansatte, der er travlt optaget af krisehåndtering.

Virusudbruddet har også gjort det svært for Ørsted at lave de nødvendige havbundsundersøgelser.

Og det er ikke den eneste kilde til usikkerhed om den præcise tidslinje for godkendelserne i USA.

Sidste år besluttede Bureau of Ocean Management (BOEM), der er den føderale myndighed for havvind i USA, at sætte gang i en mere omfattende analyse af de samlede miljømæssige påvirkninger af den fremtidige havvindudbygning end først planlagt.

Risikoen for forsinkelser i USA har dog ikke fået de amerikanske østkyststater til at lægge ambitionerne inden for havvind fra sig.

I juli lancerede både New York og New Jersey to massive udbudsrunder for havvind, og Ørsted er i de tidligere runder blevet udnævnt til sejrherre i begge stater.

ANDET KVARTAL ER TRADITIONELT VINDSVAGT

Selv om opmærksomheden især vil rette sig mod udmeldinger fra ledelsen i onsdagens regnskab, så er regnskabstallene ikke ligegyldige.

Covid-19 står ikke til at påvirke regnskabstallene negativt, men resultaterne vil med stor sandsynlighed alligevel ligge lavere end i årets første kvartal.

April, maj og juni udgør nemlig traditionelt et af de svagere kvartaler for Ørsted, da vindhastighederne - og dermed energiproduktionen - ofte er lavere end i første kvartal.

- Det er ikke i andet kvartal, at Ørsted tjener de fleste penge. Alligevel skal de præstere, og det forventer jeg også, at de gør, siger Per Fogh.

Sydbanks aktieanalytiker forventer, at energikoncernen vil have produceret "væsentligt" mere strøm i andet kvartal end i samme periode af 2019, og det vil påvirke indtjeningen positivt.

- Men det skyldes, at Ørsted har fået sat flere projekter i drift og ikke, at vindhastighederne har været højere i år, siger han.

LILLE OPJUSTERING KAN MÅSKE VÆRE I VENTE

Omvendt ventes lavere gevinster på byggekontrakter i årets andet kvartal at sende driftsresultatet (EBITDA) ned sammenlignet med samme periode sidste år.

Sydbank forudser et fald i driftsindtjeningen på 10,5 pct. til 2956 mio. kr. i kvartalet.

Hvis vindhastighederne alligevel viser sig at være en positiv overraskelse i kvartalet, kan det give anledning til, at selskabet løfter forventningerne til hele året.

- I første kvartal kom Ørsted rigtigt godt fra land på grund af gode vindhastigheder, men det er noget, der typisk udligner sig over året. Hvis Ørsted alligevel har haft et rigtigt stærkt vindkvartal denne gang også, så kunne der måske godt være en lille opjustering i vente, siger Per Fogh.

Ørsted forventer selv at lande et driftsresultat (EBITDA) før partnerskabsaftaler på mellem 16 og 17 mia. kr. i 2020.

Regnskabet for andet kvartal offentliggøres onsdag den 12. august omkring klokken 8.00.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder