Ørsted sælger halvdelen af Hornsea 1 for 37,5 mia kr

Udgivet den 19-09-2018  |  kl. 06:36  |  
Arkiv: Foto

Energiselskabet Ørsted har tirsdag solgt halvdelen af ejerskabet til havvindmølleparken Hornsea 1. Køberen er Global Infrastructure Partners (GIP), som betaler 4,46 mia. pund for ejerandelen.

Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen fra Ørsted.

Samtidig præciserer Ørsted sine forventninger inklusive effekten af frasalget, så man nu forventer et "væsentligt højere" driftsresultat, målt på EBITDA, i 2018 sammenlignet med 2017, hvor det var på 22,5 mia. kr.

- Omkring 85 pct. af det samlede resultat (EBITDA) fra transaktionen forventes at blive indregnet i 2018, hedder det.

I forbindelse med regnskabet for andet kvartal spåede Ørsted om et driftsresultat i den "øvre ende" af intervallet 12,5 til 13,5 mia. kr., men det var eksklusive effekten det planlagte frasalg af ejerandelen i Hornsea 1. Uden frasalget fastholdes forventningen til driftsresultatet, ligesom selskabet stadig venter bruttoinvesteringer for 16 til 18 mia. kr.

- Det er tredje gang, vi indgår partnerskab med GIP, og vi er glade for at have en af verdens største infrastrukturfonde som partner i et projekt, der bliver verdens største havvindmøllepark. Det delvise frasalg af Hornsea 1 er en banebrydende transaktion, som vil skabe betydelig værdi for vores aktionærer og mindske vores eksponering fra et enkeltstående aktiv, udtaler Ole Kjems Sørensen, Executive Vice President for M&A, Partnerships og Asset Management hos Ørsted, i meddelelsen.

Ørsted oplyser, at salget omfatter betaling for ejerandelen på 50 pct. og en forpligtelse til at dække halvdelen af udgifterne til at bygge hele vindmølleparken. Det danske energiselskab skal fortsat være ansvarlig for at opføre hele havvindmølleparken, ligesom det skal varetage drift og vedligehold samt stå for salget af elproduktionen fra Hornsea 1.

Købssummen, som svarer til knap 37,5 mia. kr., betales mellem 2018 og 2020.

GIP vil delvist sikre sig pengene til købet af ejerandelen via en struktureret finansiering på 3,5 mia. pund, som dækker over projektobligationer, kommercielle banklån og en mezzaningæld - en mellemting mellem gæld og aktiekapital - hos pensionsselskabet PFA.

- Finansieringen, som til dato er den største af sin slags for et enkeltstående projekt i den globale sektor for vedvarende energi, er blevet organiseret og ledet af Ørsted i samarbejde med GIP.

Handelen kræver "visse" regulatoriske godkendelser, herunder grønt lys fra konkurrencemyndighederne. Ørsted vurderer, at handelen derfor endeligt kan gennemføres i fjerde kvartal af 2018.

Hornsea 1 er under opførelse og ventes at blive verdens største havvindmøllepark, når den sættes i drift i 2020. Den får en kapacitet på 1218 megawatt (MW).

GIP ejer ligeledes 50 pct. af to af Ørsteds tyske havvindmølleparker, Gode Wind 1 og Borkum Riffgrund 2.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,42%
 
23/05/19

 
6,87%
 
23/05/19

 
1,73%
 
23/05/19

 
1,48%
 
23/05/19

 
0,17%
 
23/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder