Ørsted/Jefferies: Kan blive hårdt ramt af øgede projektomkostninger

Udgivet den 15-09-2021  |  kl. 08:07  |  

Ørsted får en ilde medfart hos analysehuset Jefferies, der sænker både anbefaling og kursmål for energiaktien.

Kursmålet er sænket til 780 kr. fra 920 kr., og anbefalingen nedgraderes til "underperform" fra "hold".

Baggrunden for nedgraderingen er primært øgede omkostninger til opførelse af de projekter, som selskabet skal realisere de kommende år.

Jefferies har analyseret udviklingen i omkostningerne og regnet sig frem til, at de aktuelle spotpriser har øget projektinvesteringerne - capex - med 16 pct. drevet af højere priser på stål, kobber og aluminium.

Finanshuset estimerer på den baggrund, at capex til offshorevindenergi vil stige med omkring 10 pct. på normaliserede niveauer og ser et marginpres særligt på Ørsteds allerede tildelte havmøllekapacitet, hvor indtægterne i stor udstrækning er låst fast, men materialeomkostningerne ikke fuldt ud er afdækket.

Ydermere peger Jefferies på risikoen for, lønninger og logistikomkostninger potentielt kan yderligere øge capex-niveauerne betydeligt, idet arbejdskraft og logistiske omkostninger udgør omkring henholdsvis 50 pct. og 25 pct. af de overordnede capex-omkostninger.

I forhold til hvad Ørsted ventes at skulle opføre frem til 2030 har Jefferies opgjort nutidsværdien af inflationen i opførelsesomkostningerne til 41 mia. kr., hvilket svarer til, at Ørsted taber to års positive pengestrømme fra driften.

Ørsted sluttede tirsdagens danske børshandel med et tab på 0,3 pct. til 944 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Downgrade❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder