2020 blev rekordernes og kontrasternes år på boligmarkedet

Udgivet den 28-12-2020  |  kl. 06:00  |  

Kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz. Foto: Lea Meilandt

Da jeg sidste år sagde farvel til 2019, udtrykte jeg optimisme forud for 2020. For der var gang i den på boligmarkedet, og prisstigningerne var sunde og stabile. Dengang skrev jeg også, at vi skal huske, at det går op og ned på boligmarkedet.

På en sær måde blev det en forudsigelse, der kom til at passe perfekt på 2020.

Det startede godt. Der var rigtig godt gang i handlerne i januar og februar, indtil kurven knækkede i marts, efter statsminister Mette Frederiksen holdt sit nu berømte pressemøde, og med ordene "Danmark lukker ned NU" satte en stemning i gang, der fik økonomiske vismænd, nationalbanken og andre eksperter til at forudsige massive prisfald.

Her på Boligsiden var vi også selv pessimistiske i forhold til udsigterne for boligmarkedet. Vi forventede en massiv nedgang i antallet af handler og nye boliger til salg. Og vi forventede, at priserne ville falde.

Boligmarkedet slog coronaspøgelset ned

Nu er vi ved udgangen af 2020, og eksperternes forudsigelser er blevet gjort til skamme. Det gik op, det gik ned. Og så gik det op igen. For allerede i maj var der igen godt gang i bolighandlen, og især salget af sommerhuse gik fuldstændig bananas.

Boligkøberne reagerede helt anderledes på corona, end vi alle sammen havde forudsagt. Under nedlukningen var alle hjemme i lang tid, og danskerne fik rig lejlighed til at overveje, om de nu boede det rigtige sted. Og fordi muligheden for at rejse og købe andre luksusvarer var begrænset, blev der skubbet nogle penge rundt i budgettet, der med garanti fik nogle køberes økonomi til at hænge sammen på en måde, så boligkøbet blev muligt.

Danskerne tænker indenlandsk, så at sige, med en længere tidshorisont. Der er nok mange, der allerede nu ved, at de nok heller ikke skal på den store udenlandstur til sommer. At det stadig er for usikkert. Den tankegang har solgt sommerhuse og boliger uden for byerne i stor stil i år.

På kanten til det nye år hører vi da også fra ejendomsmæglerne, at 2020 har været den vildeste rutsjebanetur. En tur mere vanvittig end finanskrisen. Mange ejendomsmæglere frygtede i marts for deres butikker, deres livsværk, deres job. Og så fik de pludselig så travlt, som de aldrig har haft det før.

Det har i sandhed været et kontrasternes år. For henover sommer og efterår har vi slået den ene rekord efter den anden. Boligsidens Markedsindeks har aldrig målt højere salgspriser, og antallet af handler har været rekordhøjt.

Når vi står her i dag, er jeg oven ud lykkelig for, at vi i ekspertvældet tog så meget fejl.

Nu skal vi stå sammen om det sidste

Men. Jeg vil heller ikke kaste ren jubel ind i denne sidste replik i 2020. For nok slog boligmarkedet coronaspøgelset ned i løbet af sommeren og efteråret. Men det er vendt tilbage med nye nedlukninger til følge.

Vi har endnu ikke oplevet, at det har fået betydning for boligmarkedet, men uden at tage for meget af forårets pessimisme med ind i tilbageblikket på et rekordår, så er det også på sin plads at slå fast, at vi ikke er i mål endnu. Coronaen er blusset op igen, og det kan få konsekvenser for boligmarkedet.

Heldigvis ved vi nu, at ejendomsmæglerne har været exceptionelt gode til at omstille sig. De har taget digitale værktøjer i brug lynhurtigt, som de let kan tage op af skuffen igen. Og hvis vi står sammen også i denne omgang, så bliver også det her ikke mere end et bump på boligmarkedets vej.

Derfor er mit råd til dig at agere, som du ellers ville have gjort. Hvis behovet for at sælge er der, så sæt til salg. Ejendomsmæglerne er eksperter i at hjælpe dig - også i denne coronatid. Du er i gode hænder. Og vil du købe, er renten lav, og den ser ikke ud til at stige lige med det samme. Har du fundet drømmeboligen, kan du roligt byde. Hvis frygten for det ukendte tager over, risikerer vi nogle af de scenarier, som vi forudså i foråret.

Vi skal sammen bruge den erfaring, vi nu har, så jeg på samme tid næste år igen kan skrive om corona som noget, der måske nok blev talt meget om, men som ikke fik den altoverskyggende effekt, som vi frygtede.

The post 2020 blev rekordernes og kontrasternes år på boligmarkedet first appeared on Boligsiden - Bolignyheder.

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder

10:25 Unibrew er foran planen: Produktionen i nytilkøbte bryggerier er kommet op i gear
09:45 Iransk embedsmand efter muligt angreb: Ingen planer om gengældelse
09:19 Aktier/åbning: Unibrew på himmelflugt i konfliktfokuseret marked
09:06 Mærsk kan se rateindeks for containerfragt stige for tredje uge i træk
09:05 Obligationer/åbning: Beskedent rentefald efter missilangreb på Iran
08:26 Aktier/tendens: Unibrew og Mærsk kan gå mod strømmen i ventet rød åbning
08:03 GN får sat kursmålet op af Danske Bank der spår pæn organisk vækst i første kvartal
08:02 Unibrews opjustering ses belønnet med kursstigning på 2-5 pct. hos Jyske Bank
08:00 Antallet af folkepensionister steg i 2023
07:51 Unibrew får hævet anbefaling og kursmål hos ABG efter regnskab med opjustering
07:22 Fransk ISS-konkurrent leverer stærkere end ventet vækst drevet af højere priser
07:12 Israels angreb på Iran udløser markant prishop på olie
07:06 Obligationer/tendens: Udsigt til rentefald efter eskalering af konflikt i Mellemøsten
06:42 Sådan går det Mærsks asiatiske peers fredag
06:41 Asien: Massiv risikoaversion sender aktieindeks ud i solide kursfald
06:34 Netflix slog klart markedets forventninger i første kvartal - men aktien faldt
06:34 Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb
06:34 Israelske missiler rammer Iran - medie
06:34 Demant-chef ser mere aktive ældre løfte markedet i USA
06:34 Demant-chef: Stigende tilskud har hjulpet markedet i USA - men ikke som i Europa