Aktieekspert: Aktiemarkedet er til tider på grænsen til panik

Udgivet den 28-02-2020  |  kl. 09:50  |  

De internationale aktiemarkeder samt det danske har været igennem en forfærdelig uge, hvor det danske C25-indeks fredag fortsætter nedturen med et fald på 2,3 pct.

Den øgede frygt for spredningen af coronavirusset har nu barberet 10 pct. af det danske eliteindeks siden sidste fredag.

Ifølge Formueplejes aktiestrateg, Otto Friedrichsen, er aktiemarkedet i øjeblikket præget af nervøsitet og til tider på grænsen til det paniske. Det der skal til for at stoppe eller vende nedturen, vurderes at være en stabilisering af nye tilfælde af coronavirus - også uden for Kina.

Årsagen til, at investorerne i denne uge er gået fra at være helt tilbagelænede til nervøse, er ifølge Otto Friedrichsen, at investorerne frem til fredag i sidste uge var overbeviste om, at coronavirus var en isoleret kinesisk problemstilling, som blev håndteret i Kina, men henover weekenden blev det til en acceleration af smitten uden for Kina.

Det er nu det scenarieskift, der har ramt aktiemarkederne.

- Nu er det ikke kun Kina, men alle andre lande, der i bund og grund er påvirket af coronavirus i et eller andet omfang, pointerer Formueplejes aktiestrateg.

Otto Friedrichsen fremhæver, at der er en kraftig forventning om, at centralbankerne vil hjælpe markedet.

- Markedet har en stålfast tro på, at den amerikanske centralbank og andre centralbanker kommer ind og forsøger at afbøde det her. Vi venter nu tre rentesænkninger i 2020, og ni ud af ti venter nu en rentesænkning i USA den 18. marts, og for en uge siden var det hver femte, pointerer Otto Friedrichsen.

Formueplejes mål for hvordan man prissætter risiko, der indikerer hvor stor en appetit markedet har på risiko, er nu ifølge aktiestrategen markant større end normalt.

- Vi er faktisk nede under niveauerne fra recessionsfrygten i fjerde kvartal 2018 og nede under niveauerne, fra da Kina devaluerede i 2015. Så markedet kan i væsentlig grad karakteriseres som meget, meget nervøst og til tider på grænsen til det paniske, siger aktiestrategen.

Forventningerne i markedet er nu, at det ikke bare bliver en hurtig V-formation, men at coronavirusudbruddet vil få en længerevarende effekt på økonomien.

- Længden, hvor økonomierne og virksomhederne bliver negativt påvirket af coronavirusset, afhænger helt og holdent af, hvor stor en udfordring corona bliver uden for Kina i forhold til at inddæmme det og på et tidspunkt forhåbentligt at se en stabilisering af nye tilfælde, vurderer Otto Friedrichsen.

Når der er sket en stabilisering, så vil investorerne ifølge aktiestrategen også begynde at se igennem de nedjusteringer, der kommer, den vækstforstyrrelse, der kommer, samt den udbuds- og efterspørgselsproblematik, der er koncentreret omkring første kvartal og starten af andet kvartal.

- Så vil markedet begynde at kigge fremad mod, hvor meget af de udbuds- og efterspørgselsforstyrrelser, vi har set, som vil blive periodiseret frem i tredje og fjerde kvartal.

- Det er i forhold til at se den her opbyggede efterspørgsel, som formentlig vil give en højere aktivitet i de efterfølgende kvartaler. Men det afhænger af, hvor lang den periode er, hvor verden uden for Kina bliver påvirket af corona, vurderer Otto Friedrichsen.

/ritzau/FINANS

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Danmark❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder