Aktier/åbning: Vestas topper i rolig start - fokus på Fed-rentemøde

Udgivet den 16-06-2021  |  kl. 09:22  |  
Maersk Line

Det danske aktiemarked er startet fladt onsdag, mens markedsaktørerne afventer nyt fra den amerikanske centralbanks rentemeddelelse, der kommer onsdag aften.

Det danske C25-indeks stiger marginalt med 0,01 pct. til 1837,71.

Fokus ligger på Vestas og Ørsted samt Mærsk, der alle har lagt sig i toppen.

Flere analytikere vurderede fra morgenstunden, at markedet vil holde sig i ro, og efter åbningen peger det endnu mere i retning af at blive en rolig formiddag.

- Samtlige markedsdeltageres sigtekorn er rettet mod dagens rentemøde i den amerikanske centralbank, skriver Handelsbanken i bankens morgenrapport.

USA's centralbanks renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), vil onsdag aften dansk tid komme med en pengepolitisk opdatering i USA i form af en rentemeddelelse, og derefter er der pressemøde med centralbankchef Jerome Powell

- Lad os slå fast med det samme - der ventes ingen ændringer i de pengepolitiske værktøjer. Ej heller ventes der en ændring i tendensudmeldingen, vurderer Handelsbanken.

Det forventes, at centralbanken vil fastholde sin nulrente og sit nuværende opkøb af obligationer på 120 mia. dollar om måneden.

VESTAS OG ØRSTED FÅR PÆN START

De grønne aktier i Vestas og Ørsted lægger sig i toppen af C25-indekset efter åbningen. Aktierne stiger henholdsvis 1,6 pct. til 229,80 kr. og 0,4 pct. til 875,60 kr.

Det sker, efter at der har været G7-møde, hvor der blev indgået nye klimamål, og Goldman Sachs tirsdag anbefalede at købe bæredygtige aktier.

- Ørsted er med helt fremme i slutspurten i et udbud i New Jersey, og Vestas kommer løbende med ordrer. Jeg synes, det lysner for begge efter en hård start på året, vurderer Lars Hytting, der er chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, i en kommentar.

MÆRSK SPILLER TETRIS PÅ AARHUS HAVN

De store forsinkelser af fragt og forbrugsgoder har nu også ramt Danmark efter at have præget den internationale containertransport, skriver Børsen.

Dennis Olesen, der er terminaldirektør for den Mærsk-ejede havn, sammenligner lige nu arbejdssituationen på Aarhus havn med et spil Tetris.

- Vi har simpelthen pladsproblemer, fordi de forskydninger, forsinkelser og unormalt store fragtmængder, som præger den øvrige containertransport, nu også rammer Aarhus, siger Dennis Olesen til Børsen.

Lige nu er udnyttelsesgraden for APM Terminals Aarhus, der er Danmarks største containerhavn, oppe på 90 pct., lyder hans vurdering.

Mærsk B-aktien stiger 1 pct. til 18.595 kr. fra start onsdag. Dermed er der igen bud efter rekord for den aktie.

Transportselskabet drager fordel af stigende råvarepriser og forsyningsflaskehalse, som coronapandemien har medført i hele verden. Det har været med til at løfte raterne til rekordhøje niveauer.

Mærsk kan også få opmærksomhed onsdag, hvor der er fut i de japanske rederier på børsen. Trekløveret Kawasaki Kisen Kaisha, Nippon Yusen og Mitsui OSK Lines ligger med pæne plusser, og det kan også smitte af på Mærsk herhjemme.

NORDEN OVERVEJER LÅN PÅ 100 MIO. DOLLAR

Ligeledes i rederisektoren overvejer Norden at tage et treårigt obligationslån på i første omgang 100 mio. dollar.

Det fremgår af en meddelelse fra rederiet, hvor der også står, at rederiet har hyret Pareto Securities og SEB i forbindelse med en række investoropkald.

Aktien falder 0,2 pct. til 176,40 kr. fra start onsdag.

NOVO LØFTES OG LUNDBECK NEDJUSTERES - BEGGE AKTIER FALDER

Bank of America løfter sit kursmål for Novo Nordisk til 535 kr. fra 500 kr. Anbefalingen er uændret "neutral".

Det skriver PLX.AI.

Novo-aktien har præsteret stærkt i den senere tid med stigninger på otte ud af de seneste ni børsdage, blandt andet hjulpet af en godkendelse i USA af vægttabsmidlet Wegovy.

Onsdag ser det dog ud til at være vendt for en stund for Novo, der falder 0,3 pct. i 518 kr.

Lundbeck har fået trimmet kursmålet hos det britiske analysehus Barclays, hvor analytiker Rosie Turner har skåret 20 kr. af sit kursmål, så det nu lyder på 260 kr. mod tidligere 280 kr.

Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Anbefalingen er fortsat "overvægt".

Onsdag falder aktien marginalt fra start. Det er dermed femte dag på stribe med tilbagegang.

- Lundbeck-aktien har været et svagt bekendtskab for investorerne i år, hvor aktien er nede med mere end 8 pct. Aktien har således i en længere periode underperformet relativt til resten af sektoren, skriver Handelsbanken i et analysenotat onsdag morgen.

Handelsbanken har anbefalingen "hold" af Lundbeck og et kursmål på 259 kr.

/ritzau/FINANS

Ida Kramhøft Jensen

Tags:  Danmark❯  Market Open❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder