Aktier/middag: Bryggeriaktier til tops mens grønne aktier dykker

Udgivet den 23-02-2021  |  kl. 11:30  |  
Vestas

Bryggerierne Royal Unibrew og Carlsberg ligger til pæne plusser i et rødt eliteindeks, falder grønne aktier som Vestas og Rockwool.

Samlet ligger C25 til et fald på 2,9 pct. til 1596,9 tirsdag middag i et eliteindeks, hvor den røde malerbøtte er væltet. Blot tre aktier stiger, hvor ISS fuldender trekløveret.

- Det er genåbningsaktierne, der kører godt i dag. Bryggerierne og ISS har været hårdt ramt under coronapandemien, hvor der har været lukket ned verden over - men med de nye planer fra blandt andet Storbritannien får de noget tiltrængt medvind, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Men i det store billede fortsætter mandagens nedtur, der endte med et fald på 1,9 pct., hvor den primære årsag var bekymrende miner hos investorerne, der har kunnet se renterne stige i den seneste periode.

- Det er det samme tema fra i går og fra sidste uge med de stigende renter og med frygten for et øget inflationspres. Det får investorerne til at sælge ud af de dyre aktier - og dem har vi mange af herhjemme, siger senioraktierådgiveren.

Unibrew stiger med 2,3 pct. til 634 kr., efter bryggeriet har fået løftet sin anbefaling hos SHB til "hold" fra "sælg", mens kursmålet også er blevet løftet til 675 kr. fra 650 kr.

Carlsberg trækkes med op med et plus på 2,5 pct. til 1009,75 kr.

Bryggeriaktierne stiger også på meldingen fra den britiske premierminister, Boris Johnson, mandag, om en genåbning i etaper af det britiske samfund. Det gælder blandt andet udendørs sport, der igen må eksekveres, samt genåbning af udeserveringer her til foråret.

GRØNNE AKTIER FÅR KNUBS

De grønne aktier har bliver slået blå og gule tirsdag middag, hvor Vestas falder med 6,3 pct. til 1152,50 kr., og Ørsted dropper 3 pct. til 953 kr. Også Rockwool rider med på bølgen med et fald på 5,1 pct. til 2142 kr.

- Vi ser, at energiaktierne bliver ramt, efter de ellers har været et stort tema. Men det er aktier, hvor der er langsigtet indtjening, og det rammer dem nu, siger Martin Munk.

JYSKES PROGNOSE TIL DEN HØJE SIDE

Efter en stille vinterferie i uge syv kommer en håndfuld banker til at være i fokus - heriblandt Jyske Bank, der er kommet med regnskab for fjerde kvartal tirsdag morgen.

Det samme gør en række andre banker i løbet af dagen.

Derudover kommer medicinalselskabet Genmab med regnskab for fjerde kvartal - dog efter markedets lukning.

Blandt sidepapirerne er den Silkeborg-baserede bank, Jyske Bank, tirsdag morgen kommet med regnskab for fjerde kvartal.

Det lander i høj grad på linje med forventningerne, mens resultatet efter skat lander på 1609 mio., som er en spids over de 1565 mio. kr., der var ventet.

Banken ser desuden et resultat før skat på 2,5-3,0 mia. kr. for 2021. Og det er overraskelse af den gode slags, vurderer aktieanalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

- Når man kigger på prognosen, er den lidt bedre end ventet, siger han.

Aktien falder 2 pct. til 261,80 kr. i et trist marked.

Også Vestjysk Bank er kommet med regnskab for fjerde kvartal.

Vestjysk Bank realiserede i 2020 et resultat efter skat på 303 mio. kroner - og det var i den høje ende af selskabets egne forventninger på 260-320 mio. kr.

I år venter banken et overskud efter skat på 500-550 mio. kr.

- Resultatet er negativt påvirket af økonomisk usikkerhed i form af coronakrisen og afrikansk svinepest i Tyskland, skriver banken i regnskabet.

Vestjysk Bank falder 0,7 pct. til 2,80 kr. tirsdag middag.

Det er også regnskabet for fjerde kvartal, som gælder en håndfuld andre banker, der tæller Djurslands Bank, Nordfyns Bank og Lollands Bank.

De ovenstående kommer dog først med regnskaber efter lukketid.

GENMAB I REGNSKABSFOKUS EFTER LUKNING

Tilbage i C25 vil Genmab også være med på regnskabstrenden tirsdag, hvor selskabet kommer med regnskab for fjerde kvartal

Men lige som med flere af bankerne, kommer Genmab-regnskabet efter planen også først efter lukningen af det danske aktiemarked.

Ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft vil det især være 2021-prognosen, som opmærksomheden vil rette sig imod.

- Vi vurderer, at Genmab vil fremsætte en prognose om et markedssalg for Darzalex i niveauet 5,2-5,5 mia. dollar. Midtpunktet giver en royaltyindtægt for Darzalex på ca. 5650 mio. kr. Hertil kommer et i forhold til 2020 tiltagende bidrag fra salget af Kesimpta og Tepezza i 2021, lyder det.

Mandag så selskabet sin aktie falde med 4,2 pct., hvilket var det største procentvise fald siden september.

Tirsdag middag falder 3,7 pct. til 2270 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder