Aktier/middag: ISS og SAS falder tungt i marked drevet af coronafrygt

Udgivet den 26-02-2020  |  kl. 11:25  |  
Arkiv: Foto

ISS er den store taber blandt eliteaktierne onsdag middag, efter at servicekoncernen har nedjusteret i forbindelse med regnskabet for 2019. Ud over effekterne af et cyberangreb på koncernen tidligere på måneden og mangel på nyt om effekterne om dette, så er en ny joker udbruddet af coronavirus, hvis påvirkning ikke kendes.

Samlet falder C25 med 2,4 pct. til indeks 1255,0. Dermed fortsætter den røde tendens, der har præget aktiemarkederne hele ugen, hvor eliteindekset faldt henholdsvis 1,8 og 3,8 pct. de to foregående dage.

Udenfor eliteindekset ligger både SAS, Sydbank og NKT lavere efter deres regnskabspræsentationer.

ISS SÆNKER DRIFTSMARGINPROGNOSEN

ISS dropper med hele 14 pct. til 129,50 kr. ved middagstid, efter servicekoncernen har sænket sin prognose for driftsmarginalen i 2020 til over 4,5 pct. fra den foreløbige prognose, der blev givet i november, på cirka 5 pct. Her ventede markedet en driftsmarginal på 4,9 pct.

Den organiske vækst endte på 7,1 pct., hvilket var en spids over analytikernes estimat på 7 pct. I 2018 var væksten på 3,9 pct. Driftsindtjeningen før særlige poster faldt i 2019 til 3290 mio. kr. fra 3698 mio. kr. året før. Her ventede analytikerne 3321 mio. kr.

Der er ikke indregnet finansielle konsekvenser af det malwareangreb, selskabet fortalte om i sidste uge, eller af det kinesiske udbrud af coronavirus i forventningerne. Malwareangrebet ventes dog at få konsekvenser for 2020, lyder det i regnskabet.

Det markante kursfald skyldes ifølge Per Fogh, aktieanalytiker hos Sydbank, den skuffende prognose for 2020.

- Prognosen er dyster. De siger over 4,5 pct., hvor markedet og jeg selv havde ventet 4,9 pct., så det lander noget under, siger han.

SAS I TURBULENS

Blandt sidepapirerne flyver SAS lavt og falder 10,3 pct. til 7,67 kr. efter et regnskab for første kvartal af selskabets skæve regnskabsår, viste et ordinært nettounderskud på 861 mio. svenske kr. Ifølge estimater leveret til Bloomberg News var der ventet et ordinært nettounderskud på 660 mio. svenske kr.

- Regnskabet er bestemt acceptabelt i lyset af det miljø, SAS har arbejdet i i kvartalet, vurderer aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

Koncernchefen i SAS, Rickard Gustafson, er da heller ikke utilfreds med resultatet, som flyselskabet opnåede i sit indtjeningsmæssigt svage første kvartal som sluttede ved udgangen af januar. Især er han tilfreds med, at SAS i et svagt kvartal styrker sig på flere vigtige områder

- Vi har øget indtægterne, fået flere passagerer og tager markedsandele. Oven i er vores operative resultat fint, fastslår han og peger på, at SAS i kvartalet har oplevet god regularitet, høj præcision og høj tilfredshed hos kunderne.

SAS fastholder sin forventning om i 2019/20 at levere en EBIT-margin før poster der påvirker sammenligning på 3-5 pct. Forventningerne tager nu højde for en begrænset effekt af coronavirus-udbruddet.

Sydbanks aktieanalysechef understreger dog, at prognosen er under forudsætning af, at coronaudbruddet ikke får effekt i Europa, og at flyvninger til Kina genoptages snart.

- Lige her og nu er prognosen fin. Jeg havde ikke regnet med ændring. Men når vi kigger frem, er frygten fortsat, om der kommer forstyrrelser i det europæiske luftrum, understreger Jacob Pedersen.

SYDBANK SKRUER OP FOR NEGATIV RENTE

Ligeledes blandt sidepapirerne er Sydbank kommet med regnskab. Deraf fremgår det, at banken følger Jyske Bank i beslutningen om at udbrede negative renter på indlån til endnu flere privatkunder.

Alle kunder, der ikke har Nemkonto, skal betale negativ rente af sit indestående, mens grænsen for kunder med Nemkonto sænkes til 250.000 kr. fra tidligere 750.000 kr. Det sker med virkning fra den 1. maj.

- Alt andet lige bliver i niveauet 6-7 mia. kr. indlån berørt af ovenstående ændringer, skriver Sydbank i sit årsregnskab.

Selve regnskabet viser, at Sydbanks indtægter og overskud ramte lidt under analytikernes forventninger i fjerde kvartal.

Resultatet efter skat faldt i 2019 til 853 mio. kr. fra 1161 mio. kr. for 2018. For 2020 ventes et resultat efter skat på 700-1000 mio. kr.

Sydbank-aktien falder 4,8 pct. til 145,90 kr.

SVAGT KVARTAL FOR NKT

NKT kom dårligere ud af fjerde kvartal end ventet resultatmæssigt i koncernens største del - kabelforretningen, mens NKT Photonics klarede sig bedre end ventet. 2019 forløb ikke som NKT havde håbet, men ordreindgangen giver anledning til optimisme, er meldingerne fra administrerende direktør Alexander Kara.

NKT's kabelforretning leverede i fjerde kvartal en forbedring i de operationelle driftsresultat, EBITDA, til 1,2 mio. euro fra et minus på 8,4 mio. euro året før. Her ventede analytikerne et overskud på 3,0 mio. euro.

NKT-aktien ligger onsdag middag med et fald på 1,2 pct. til 152,20 kr.

NY CHEF I KØKKENET

TCM Group, der blandt andet står bag Svane Køkkenet, er ligeledes kommet med, hvor årsomsætningen steg organisk med 11,9 pct., og den justerede EBITDA-indtjening endte 9,1 pct. højere. Omsætningsvæksten ventes i 2020 at blive på 3-7 pct.

TCM Group meddeler onsdag morgen også, at koncernchef Ole Lund Andersen fratræder, samt at Torben Paulin, der er chef i lampevirksomheden Frandsen Group, tiltræder den 1. marts i år.

TCM Group-aktien dropper 8 pct. til 126 kr.

JUSTERINGER AF LANGSIGTET SYN PÅ AKTIER

Tilbage i C25-regi har Jyske Bank i kølvandet af tirsdagens regnskab fået sænket anbefalingen af svenske SEB til "sælg" fra "hold". Kursmålet er samtidig blevet sat ned med 12 kr. til 242 kr., viser data fra Bloomberg News.

Handelsbanken går modsat og hæver kursmålet til 295 kr. fra 280 kr., mens købsanbefalingen gentages, fremgår det af bankens nyhedsbrev.

Jyske Bank-aktien smider 5,9 pct. til 248,40 kr., hvilket er nok til pladsen i C25-indekset lige over bundskraberen ISS.

Og så har GN-aktien fået løftet anbefalingen til "neutral" fra "sælg" af finanshuset Redburn. Aktien falder 1,2 pct. til 380,20 kr.

De to mindst ramte aktier onsdag middag - og dermed toppen i C25 - er Lundbeck og Ørsted, der falder henholdsvis 0,8 pct. til 244,20 kr. og 1 pct. til 712 kr. uden nyheder for de to selskaber.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder