Aktier/middag: Massiv nedtur og syvende fald i træk for C25

Udgivet den 28-02-2020  |  kl. 11:54  |  
Arkiv: Foto

Nedturen fortsætter fredag med uformindsket styrke på det danske aktiemarked, hvor alle aktier i C25 ligger lavere, men hvor Genmab, Vestas og Mærsk er blandt de hårdest ramte i indekset.

Det er spredningen af coronavirus, der fortsætter med at skabe usikkerhed og bekymring og får investorerne til at søge mod mere sikre investeringsalternativer end aktier.

Herhjemme ligger eliteindekset ved 11.40-tiden 2,9 pct. lavere i 1213,65, og det er over de seneste syv handelsdage faldet uafbrudt og med samlet cirka 12 pct.

Billedet er det samme i resten af Europa, og de store børser i Frankfurt, London og Paris ligger ved middagstid til fald på 3,6-4,4 pct.

AKTIEKORREKTION ELLER RECESSION

- I markedet er overvejelsen, om faldet det sidste stykke tid er et udtryk for en aktiekorrektion, eller om det er en egentlig recession, som vi er på vej ind i, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

Han fortæller, at markederne under en aktiekorrektion normalt falder 10-20 pct., og nu er markedet herhjemme faldet 12 pct.

- Så har man måske taget den store del af korrektionen ned, men hvis det udvikler sig til at blive en egentlig recession, så kan markederne godt sætte sig yderligere herfra. Det er de overvejelser, som aktiemarkedet gør sig lige nu, siger Mads Zink.

Trods de massive fald de seneste dage vil han ikke kalde stemningen panisk.

- Jeg ser ikke et forøget salgspres på markedet. Jeg ser mange købere enten sætte deres limiteringer ned og købe på lavere priser eller helt stepper væk af markedet. Så jeg ser det mere, som at køberne er væk, end at der er noget paniksalg. Så nej, jeg ser ikke noget paniksalg endnu, lyder vurderingen fra Danske Banks chefhandler.

MEGET SENSITIVT MARKED

Han kalder dog markedet ekstremt nervøst, men ser også mulighed for, at der hurtigt kan ske en bedring på markedet, hvis nyhedsstrømmen arter sig.

- Markedet er ekstremt nervøst lige nu, så det vil næsten overreagere på alle nyheder i både positiv og negativ retning. Der skal ikke komme meget positivt op, før at du ser markedet rette sig, efter at det er faldet så meget, som det har gjort her de sidste 4-5 dage.

- Omvendt kan det også godt falde mere, hvis der kommer noget negativt ud. Markedet er utroligt sensitivt over for alle former for nyheder, siger Mads Zink.

Hvorvidt det er et godt tidspunkt at samle op afhænger af, om man tror udviklingen er udtryk for en aktiekorrektion eller en kurs mod recession.

- Hvis du tror, det er en aktiekorrektion, vi er inde i, så burde man nok begynde at overveje at købe nu her. Men hvis du tror, vi er på vej ind i en recession, så skal du ikke købe endnu, siger Mads Zink.

LUNDBECK KLARER SIG BEDST

I C25 ligger Genmab i bunden med et fald på 3,7 pct. til 1534,50 kr., efterfulgt af Vestas, som dykker 3,6 pct. til 636 kr. og Mærsk B med et fald på 3,5 pct. til 6686 kr.

Bedst i indekset klarer Lundbeck sig, idet medicinalkoncernens aktie blot falder 0,7 pct. til 232,60 kr.

FLSmidth falder 2,8 pct. til 223,20 kr., på trods af at finanshuset HSBC har løftet kursmålet for aktien til 300 kr. fra 270 kr. Finanshuset gentager sin positive anbefaling "køb", viser data fra Bloomberg News.

Norden fik sent torsdag omvendt sænket kursmålet med 16 pct. til 105 kr. fra førhen 125 kr. af investeringsbanken SEB Equities.

Anbefalingen af aktien fastholdes på "køb". Det nye kursmål indikerer da også et potentiale på knap 32 pct. i forhold til lukkekursen torsdag.

Norden-aktien falder imidlertid 2,3 pct. til 77,80 kr.

SÆNKET KURSMÅL TIL DFDS

DFDS har også fået sænket sit kursmål til 350 kr. fra 370 kr. af det canadiske finanshus RBC Capital. Finanshuset gentager ved samme lejlighed den positive anbefaling "outperform".

Rederiets aktie falder 2,7 pct. til 238,40 kr.

ALK-Abelló har desuden fået løftet sin anbefaling til "køb" fra "hold" af det svenske finanshus Handelsbanken. Handelsbanken hæver kursmålet for aktien til 2080 kr. fra 2071 kr.

Selskabets aktie falder alligevel 1,6 pct. til 1726 kr.

Fredagen byder også på en række regnskaber fra Orphazyme, Den Jyske Sparekasse, Jeudan og Danske Andelskassers Bank.

FCK-SEJR LØFTER PARKEN

Orphazyme leverede sit årsregnskab allerede før børsåbningen, og det viste som ventet et stort underskud som følge af omkostninger til forskning og udvikling. Aktien ligger 4 pct. lavere i 95,20 kr.

Et af få positive islæt er Parken Sport & Entertainment med en stigning på 1,6 pct. til 91,80 kr., efter at FC København torsdag aften spillede sig videre i Europa League ved at slå skotske Celtic med 3-1 i Glasgow.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder