Aktier/middag: Novo dykker på salgstal - Mærsk hives op af stigende rater

Udgivet den 02-06-2023  |  kl. 11:59  |  
Maersk Line

Faldende - men allerede udmeldt - salg af Wegovy i USA sender Novo ned, mens Mærsk trækkes op af stigende fragtrater.

Netcompany kommer igen efter et ret pænt fald i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag torsdag.

Samlet er stemningen positiv efter vedtagelsen af en suspendering af det amerikanske gældsloft frem til 1. januar 2025 både her, i Europa og i forhold til den forventede udvikling, når de amerikanske handlere stempler ind. Det danske eliteindeks, C25, stiger i middagshandlen med 0,3 pct. til 1814,33.

- Det helt store slag om gældsloftet blev taget i forbindelse med afstemningen i Repræsentanternes Hus. Nu er det stem hjem i Senatet, og markedet kan begynde at fokusere på andre ting, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

- Nu kan man fokusere på, hvad det har af betydning for selskaberne, at det er blevet vedtaget. Og her er der de selskaber, der sælger ind til sundhedssektoren i USA, siger han.

NOVO FALDER PÅ VENTET UDVIKLING

Med i bunden af eliteindekset ligger Novo med et fald på 1,6 pct. til 1081,40 kr. Aktien har ellers kunne gå på vandet og haft et fantastik forår med flere aktiekursrekorder.

Men i dag er det en allerede udmeldt tendens fra selskabet selv om et faldende salg af Wegowy i USA.

- Vi har fået de ugentlige salgstal fra USA for Wegovy. Og vi kan påvirkningen af den midlertidige begrænsning af startdoser, som Novo meldte ud for nogle uger siden. Salget falder 12 pct. i den forgange uge, hvor faldet lå på 34 pct. i startdoser med på 0,25 milligram Wegovy, siger Mads Zink og fortsætter:

- Aktien er priset ind til perfektion - så derfor falder den i dag på tallene.

Novo meddelte i forbindelse med sit kvartalsregnskab i starten af maj, at efterspørgslen efter Wegovy har været så voldsom, at selskabet nu midlertidigt reducerer adgangen til startdoser med cirka 50 pct. på det amerikanske marked.

AMBU OG ROCKWOOL I TOP

I den modsatte ende af indekset ligger Ambu og Rockwool med plusser på omkring de 3 pct.

- Der er ikke noget nyt ude om de to selskaber - men vi ser lidt "rebound" i Ambu, vurderer Danske Banks chefhandler

Mærsk har også medvind fredag, efter at der fra Kina for anden uge i træk meldes om stigende spotrater.

Mærsks B-aktie vinder 2,7 pct. til 12.260 kr.

Netcompany løftes 2 pct. i midddagshandlen til 287,20 kr. efter et fald på 4 pct. torsdag i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

- Der kom ikke så meget nyt frem torsdag - hverken positivt eller negativt. Men nogen har nok håbet på lidt mere på den positive front - men kursfaldet var en overreaktion. Så i dag komemr aktien lidt igen, siger Mads Zink.

NYE MEDLEMMER I STOXX 600

Kabelproducenten NKT står til at blive indlemmet i det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 fra den 19. juni. Det skriver indeksudbyderen Qontigo ifølge Bloomberg News.

Fra samme dag udtræder medicinalselskabet ALK-Abelló.

NKT stiger 1,8 pct. til 432,80 kr., og aktien i ALK stiger 0,2 pct. til 82,35 kr.

JOBRAPPORT I FOKUS

Elles er den amerikanske jobrapport i fokus, der i maj ventes at vise en aftagende jobvækst og en stigning i arbejdsløsheden.

Jobrapporten, der opgør udviklingen i beskæftigelsen, arbejdsløsheden og lønstigningerne, har fungeret et af de primære pejlemærke for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at vurdere, i hvor høj grad renten har skullet strammes.

Indtil videre har det kastet ti renteløft af sig til en rente på 5,00-5,25 pct. Flere chefer i centralbanken har dog flaget for, at man i juni kan springe en yderligere renteforhøjelse over.

Der er ventet en jobskabelse på 195.000 i maj mod 253.000 måneden før, og arbejdsløsheden ventes ifølge økonomer adspurgt af Bloomberg News at være steget til 3,5 pct. fra 3,4 pct. Imens ventes lønstigningerne uændret på 4,4 pct.

Skulle beskæftigelsen vise sig stærkere, kan det tynge aktierne, da det kan presse Federal Reserve til igen at hæve renten.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder