Aktier/Sydbank: Danske aktier mere udsatte i turbulent miljø i 2019

Udgivet den 27-12-2018  |  kl. 15:55  |  

Den volatilitet og usikkerheden, der har kendetegnet aktiemarkederne i 2018 forstærkes i 2019. Ikke mindst for de danske aktier.

Det vurderer Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank.

- Udfaldsrummet for 2018 er kæmpestort, og der er mange ting i spil: "Af-medicinering" af pengemarkedet, handelskrig, brexit og væksthuller. Og der kan komme en hård bremse i USA, påpeger analysechefen.

"Af-medicineringen" af økonomien - afslutning af centralbankernes opkøb af aktier og lave renter - er allerede i gang i USA, hvor Federal Reserve hæver renten og trækker kapital ud af markedet, når de obligationer, banken har opkøbt, udløber. Og hen over efteråret ventes Den Europæiske Centralbank, ECB, at følge delvist efter med renteforhøjelse.

I det globale perspektiv er den usikkerhed, der har tegnet sig gennem 2018 - senest forstærket af starten på handelskrigen mellem USA og Kina - reflekteret i faldende værdisættelse af aktier over hele linjen. Det danske toneangivende aktieindeks, C25, er over året faldt 8 pct. i værdi.

På den anden side er 13 ud af indeksets 25 aktier per medio december steget i pris siden årsskiftet, påpeger Sydbank.

- Der er mange danske aktier, der har fået prygl. Og derudover har vi kun få af de rigtigt store aktier. Det betyder, at det danske marked rammes hårdere af udsving. Også fordi, vi har en stor andel af udenlandske ejere, som ikke har følelsesmæssigt binding til de danske aktier, noterer Jacob Pedersen.

Yderligere har de store udenlandske hedgefonde måske bemærket, at likviditeten i det danske marked, som er et yderkants-marked, er relativ lav, og at de måske derfor er i stand til at påvirke kursdannelsen. Det bidrager til den større volatilitet for de danske aktier, mener Jacob Pedersen.

DANSKE AKTIER I NEUTRALT GULT

På sit rød-gul-grønne afkastbarometer tildeler Jacob Pedersen den neutrale farve gul til danske aktier. Samme farve sætter han på blandt andet de amerikanske aktier og på det globale marked, mens europæiske og fjernøstlige aktier får den positive grønne staffage.

- Danske aktier er dyre, og væsentlig dyrere end de europæiske, og samtidig er vækstforventningerne lave, mener Jacob Pedersen.

Han beregner investorernes forventninger til indtjeningsfremgangen i de største danske selskaber til 5 pct. i 2019 mod en estimeret fremgang i de europæiske selskaber på 9 pct.

- Det efterlader de dansk aktier mere udsatte i et turbulent aktiemiljø. Der skal positive indtjeningsoverraskelser til, hvis de danske aktier i 2019 skal klare sig bedre end det brede globale aktiemarked, men aktuelt peger vores indtjeningsestimater for de største danske selskaber ikke på, at de kan overraske i forhold til markedets forventninger i 2019, mener Jacob Pedersen.

LANGSIGTET VÆKSTPOTENTIALE

Men det betyder ikke, at Sydbank ser lutter mørke hele vejen rund i den danske aktiehorisont i 2019.

- Vi betragter generelt de danske selskaber som solidt positionerede med tilpasningsdygtige forretningsmodeller og overlegne produkter og services. Det sikrer et trods alt attraktivt langsigtet vækstpotentiale, noterer banken.

Mere konkret vurderer aktieanalysechefen, at det danske eliteindeks ved årsskiftet 2019/20 vil ligge i intervallet 1000-1100 med afsæt i et niveau ved slutningen af 2018 på 1030. Niveauet torsdag der lige under indeks 1000.

- Men det kan jo være, at jeg hen ad vejen vil ændre skønnet til 1050-1150, siger Jacob Pedersen.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder