Aktier/tendens: Novo og banker igen i fokus i let negativt marked

Udgivet den 23-09-2019  |  kl. 08:32  |  

De europæiske aktiebørser ventes mandag at åbne med en lettere negativ undertone efter blandede signaler fra handelskrigen mellem USA og Kina.

Herhjemme vil Novo Nordisk fortsætte med at være i fokus, efter at selskabet kort før børslukketid fredag fik godkendt diabetespillen oral Semaglutid i USA.

Futures for Euro Stoxx 50-indekset ligger mandag morgen 0,3 pct. lavere, hvilket tyder på en lettere negativ åbning i Europa efter fredagens fald i USA og også negative asiatiske markeder mandag.

En formidlende omstændighed er dog stigende amerikanske futures mandag morgen i størrelsesordenen 0,4 pct., hvilket trækker lidt i modsat retning og formentlig vil minimere en mulig negativ europæisk aktieåbning.

Herhjemme endte C25-indekset fredag 0,3 pct. højere i 1150,31.

KINESISK HANDELSDELEGATION AFLYSTE BESØG

Markedet vil fra morgenstunden tage notits af de seneste meldinger fra handelskrisen mellem USA og Kina. Fra amerikansk side bliver der talt om "produktive" drøftelser før forhandlinger på et højt niveau medio oktober.

Kina betegner dem som "konstruktive", men en kinesisk handelsdelegation aflyste fredag sit besøg til amerikanske landbrugsområder, hvilket fredag aften pressede de amerikanske aktier.

- Der er udsigt til åbning i Europa her til morgen med et lille negativt tvist, mens de amerikanske aktiefutures er i et lille plus, noterer chefanalytiker Kim Fæster fra Jyske Bank i en morgenkommentar.

Novo Nordisk gik fredag på weekend med den vigtige meddelelse om, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har godkendt selskabets nye diabetespille, oral Semaglutid, som vil blive markedsført under navnet Rybelsus.

Det bliver det første GLP-1-middel i pilleform på markedet i USA, hvor de øvrige GLP-1-midler på markedet, herunder Victoza og Ozempic, kommer i injektionsform.

NY PILLE FRA NOVO KAN BLIVE BEDST SÆLGENDE

Senioranalytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen ser gode muligheder for, at Rybelsus bliver Novos bedst sælgende middel ude i fremtiden.

- Det her har et kæmpe potentiale og kan blive det bedst sælgende middel for Novo Nordisk. Det er et middel med nogle særdeles attraktive egenskaber på et marked, som er kæmpe stort, siger han.

Finanshuset Pareto har efter godkendelsen, som analytikerne på forhånd var næsten sikre på ville komme, løftet kursmålet for Novo-aktien til 400 kr. fra 375 kr. Også DNB og Nordea har løftet kursmålene for Novo en smule.

Novo-aktien endte fredag i 358,50 kr. efter en stigning på 2,6 pct.

Der var fredag også nyt fra GN, der kunne fortælle, at GN Hearing med øjeblikkelig virkning siger farvel til Jakob Gudbrand, der træder tilbage som topchef af "personlige og familiære grunde".

Han erstattes af Gitte Pugholm Aabo, som er bestyrelsesmedlem hos GN, fremgik det af meddelelsen.

GN-aktien faldt 2,1 pct. til 280,40 kr.

FORTSAT SPOT PÅ BANKER

Der var fredag stor fokus på de danske banker, efter at Jyske Bank varslede indførelse af negative renter for private kunder, der har mere end 750.000 kr. i indlån, fra 1. december. Det var med til at skabe fest blandt bankaktierne.

Jyske Bank steg 5,3 pct., Sydbank endte 11,2 pct. højere, og Danske Bank lukkede i 98 kr. efter en stigning på 1,1 pct.

Der er mandag analysenyt om Danske Bank, idet Morgan Stanley har skåret næsten en fjerdedel af sit kursmål for aktien, så der nu sigtes efter 109 kr. mod tidligere 143 kr.

Det rapporterer Reuters.

Anbefalingen er stadig "ligevægt" ifølge de seneste data fra Bloomberg News.

Amerikanske Citigroup har i øvrigt sænket sit kursmål for aktien i Sydbank til 117 kr. fra 128 kr. - ligeledes ifølge Reuters.

REJSEKAOS EFTER GIGANTS KOLLAPS

SAS kan sammen med andre selskaber i luftfarts- og rejsebranchen også få del i opmærksomheden mandag, efter at det store britiske rejseselskab Thomas Cook natten til mandag er gået i betalingsstandsning med "omgående virkning."

Det betyder, at alle Thomas Cook-fly er aflyst. Thomas Cook, som i Danmark ejer Spies, har aktuelt omkring 600.000 rejsende fordelt på destinationer over hele kloden.

Ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, er det en gigant på rejsemarkedet, der falder.

- Det efterlader et stort kaos og en turbulent situation for alle de rejsende og gæster, som befinder sig på destinationer rundt om i verden. Det her kommer til at give nogle alvorlige dønninger på rejsemarkedet på den korte bane, men på længere sigt er det en stor spiller, der falder, siger han til Ritzau.

SAS steg fredag 1,9 pct. til 9,345 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Preview❯  Shares❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder