Aktier/Velliv: Markedet hårdt ramt af corona og udsigt til stramning

Udgivet den 23-11-2021  |  kl. 10:16  |  

C25-indekset er tirsdag på vej mod en af de absolut værste dage i 2021, efter at en giftig cocktail af coronafrygt, udsigt til stramninger og stigende renter er skyllet ind over markedet.

Negativiteten blev skudt i gang mandag, hvor USA's præsident, Joe Biden, pegede på den siddende chef for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, til endnu en tørn for bordenden hos Federal Reserve.

Det sendte renterne i vejret og gjorde ondt på særligt vækstaktierne, og samtidig lurer potentielle nedlukninger i Europa, fordi smittetallene mange steder er rekordhøje.

- Udnævnelsen af Powell gav et løft til renterne, og det gjorde, at vækstselskaber som eksempelvis teknologi fik tæsk, siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg hos Velliv, til MarketWire.

- Samtidig er det meget generelt nogle negative markeder, vi ser. Reaktionen på corona er stadig hårdere i Europa, end den er i USA. Der er de kommet lidt bedre igennem på det seneste, og de reagerer ikke på samme måde med nedlukninger. Vi kigger nu ind i en lang vinter, og det kan give ekstra nervøsitet, fortsætter han.

TID TIL GEVINSTHJEMTAGNING

I Østrig trådte en national nedlukning i kraft mandag, og i Tyskland var kommentarer fra både landets forbundskansler, Angela Merkel, og sundhedsminister, Jens Spahn, i sidste uge med til at skabe frygt for en ny runde restriktioner i Europas største økonomi.

Samtidig kommer aktierne fra en lang god periode efter en korrektion i slutningen af september og starten af oktober, hvilket også giver mere momentum til udsalget, når de dårlige nyheder rammer, vurderer chefstrategen.

- Vi har internationalt haft en rigtig pæn optur siden starten af oktober, så markederne er også klar til noget profithjemtagning nu, siger Henrik Henriksen.

HØGEAGTIGE SIGNALER FRA FEDERAL RESERVE

Oven i den usikkerhed kan det også lægges, at der de seneste dage har været flere høgeagtige kommentarer fra topfolk hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Blandt andet fra Richard Clarida, der er vicechef for centralbanken og vurderer, at det kan blive nødvendigt at stramme pengepolitikken endnu hurtigere end tidligere kommunikeret.

- Der kan være tendenser til hurtigere stramninger efter kommentarer fra et par regionale chefer. Clarida er vicechef lige nu og meget tæt på Powell, så min vurdering er, at der godt kan komme mere høgeagtige signaler fra Federal Reserve ved næste rentemøde, siger Henrik Henriksen.

C25-indekset herhjemme falder med 2,5 pct. tirsdag formiddag. Dermed læner eliteindekset sig tæt op ad årets hidtil største fald på 2,6 pct. - den 11. maj.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  macro❯  Danmark❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder