Amerikanske jobstal er blinkende advarselslampe til Federal Reserve

Udgivet den 02-12-2022  |  kl. 14:56  |  

263.000 kom i beskæftigelse i USA i november måned. Det er et markant flere end ventet og kan betyde, at der kommer yderligere renteforhøjelser, vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.

Økonomer havde ifølge Bloomberg News forudset en stigning i beskæftigelsen på 200.000.

- Det er en blinkende advarselslampe for den amerikanske centralbank, der i øjeblikket kæmper en brav kamp for at få nedbragt den alt for høje inflation. Vi forventer derfor også, at den amerikanske centralbank vil hæve den ledende rente yderligere i både december og i starten af næste år, skriver Tore Stramer i en kommentar.

- Som tingene ser ud nu, så stopper renteforhøjelserne formentlig først, når den ledende rente har nået et niveau på 5-5,5 pct. I øjeblikket ligger den ledende rente på 4 pct., skriver han videre.

Yderligere rentestigninger gør ondt på aktiemarkedet, hvor futures i USA sendes ned ovenpå nyheden. Tallene tyder dog på, at det amerikanske arbejdsmarked ikke lader sig kue - heller ikke af de rentestigninger, som centralbanken har annonceret i løbet af året i et forsøg på at få bugt med inflationen.

- I en tid hvor vi vælter os i dårlige nøgletal, så er det virkelig positivt, at amerikanerne kan blive ved med at holde fart på beskæftigelsen. Flere amerikanere i beskæftigelse er et stærkt tegn for væksten i verdens absolut største økonomi, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Allan Sørensen pointerer også, at de amerikanske lønninger er steget med 5,1 pct. over det seneste år i november mod 4,9 pct. i oktober. Det giver anledning til frygt fra den amerikanske centralbanks side af, da højere lønninger gør det dyrere at producere. Det kan lede til en løn- prisspiral.

Den næste renteforhøjelse ventes den 14. december.

.\\˙ MarketWire

Peter Søndergaard Rasmussen

Tags:  macro❯