Analytikere: Det europæiske opsving taber flyvehøjde

Udgivet den 28-03-2019  |  kl. 12:50  |  

Det går stadig fremad, men opsvinget har toppet, vurderer chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen, efter at en stribe tillidsindikatorer fra eurozonen torsdag viste en svagere udvikling i marts end ventet.

- Det tyder på, at opsvinget taber flyvehøjde. Usikkerhed og en svækket tro på fremtiden er skidt for den økonomiske aktivitet. Vi risikerer, at virksomhederne genovervejer deres investeringsplaner og holder igen med nyansættelser, siger analytikeren i en kommentar.

Den sammenvejede økonomiske tillidsindikator viste sig torsdag formiddag at være faldet til 105,5 i marts - det laveste niveau siden efteråret 2016 - fra 106,2 måneden før, hvilket var et større fald end ventet.

Industritilliden viste en svækkelse i marts til minus 1,7, hvor der var ventet et indeks på minus 0,6 ifølge Bloombergs rundspørge, efter at indekset havde vist minus 0,4 måneden før.

Ifølge chefanalytiker i Sydbank Søren V. Kristensen er det svært at finde hoved eller hale i de europæiske nøgletal, efter at IFO-indekset i sidste uge tegnede et mere lyst billede af europæisk økonomi. Men han er i, at mørke skyer hænger over Europa, og dagens tal var endnu en dårlig nyhed.

- Det står klart, at dampen er gået af europæisk økonomi og særligt den tyske industri. De mørke skyer hænger altså med andre ord fortsat over europæisk økonomi, og det er det, som vi i den grad kan aflæse på de finansielle markeder, hvor både tyske og danske statsrenter er i minus helt ud til 10 års punktet, siger Søren V. Kristensen i en kommentar.

Chefanalytikeren noterer sig også, at dagens tal ikke har haft den store effekt på de finansielle markeder, da nøgletallene bekræfter det billede, investorerne allerede havde af europæisk økonomi.

Forbrugertilliden var som ventet i marts, og chefanalytikeren fra Dansk Industri mener, at forbrugerne fortsat er i fint humør. De kan holde opsvinget kørende, da europæerne har råd til at øge forbruget, men opsvinget har dog toppet.

/ritzau/FINANS

Patrick Solberg

Tags:  macro❯ 

Relaterede nyheder