Analytikere: Flere muligheder i potentielt snarligt salg af Sivantos

Udgivet den 26-04-2018  |  kl. 14:23  |  
Arkiv: Foto

Flere analytikere og iagttagere omkring høreapparatbranchen, som Ritzau Finans har talt med, finder det sandsynligt, at kapitalfonden EQT er ved at forberede et salg af høreapparatproducenten Sivantos, som den købte for godt 2 mia. euro i efteråret 2014.

Sivantos er under EQT's vinger nået langt med selskabets restruktureringer, og med den nyligt lancerede produktplatform Signia Nx står selskabet godt på markedet, der generelt er højt prissat og dermed fornuftigt til et frasalg.

Lægger man dertil, at tidshorisonten for kapitalfondes investeringer normalt spænder mellem 3 og 5 år, passer det dermed rigtig godt for EQT at skille sig af med Sivantos inden for det kommende år til halvandet.

Og der er umiddelbart flere muligheder for et frasalg. En meget benyttet metode for kapitalfonde er en børsnotering, og det er også oplagt i dette tilfælde, lyder vurderingen fra blandt andre norske DNB's analytikere.

Da EQT overtog Sivantos - det daværende Siemens Hearing - i november 2014, havde danske GN Hearing længe haft snøren ude efter selskabet. Opkøbet blev dog droppet, og bestræbelserne endte i stedet med at koste det danske selskab små 100 mio. kr. i due dilligence-omkostninger.

Og et salg til en industrispiller i denne omgang er heller ikke usandsynligt, selv om prisen formentlig er steget drastisk siden dengang.

Sidste umiddelbare option for EQT er et rent salg til en spiller uden for industrien - eksempelvis et investeringsselskab. Her har blandt andet Novo Nordisk Fonden blandt markedsaktører været nævnt som en mulighed.

Ritzau Finans har forsøgt at få en kommentar fra EQT, som ikke har ønsket at udtale sig.

DNB: BØRSNOTERING DET MEST SANDSYNLIGE

Hos norske DNB ser analytikerne Rune Majlund Dahl og Jesper Ingildsen umiddelbart en børsnotering som den mest oplagte mulighed, selv om et salg til eksempelvis GN Hearing også stadig vil kunne give mening på trods af en voldsom prisstigning sammenlignet med 2014.

- EQT købte Sivantos for cirka 2,2 mia. euro (16,4 mia. kr.) i november 2014. Vi estimerer, at EQT kan sælge Sivantos på standalone-basis for 3,7-5,5 mia. euro (27,2-40,6 mia. kr.), afhængigt af den relative værdisætning i forhold til selskabets peers, skriver DNB-analytikerne i et stort analysenotat.

- Dermed kan EQT potentielt fordoble sin investering på bare fire år. I tilfældet af en børsnotering venter vi, at Sivantos aggressivt vil jagte flere markedsandele (hvilket vi vurderer, at vi allerede begynder at se nu), hvilket sammenholdt med en tiltrækkende aktiehistorie (høj vækst og yderligere marginudvidelse) kan sætte de noterede peers' værdisætning under pres - herunder GN og William Demant, fortsætter DNB-analytikerne.

En eventuel børsnotering i Europa kan dog ifølge nogle af de kilder, som Ritzau Finans har talt med, blive kompliceret af, at Sivantos har flyttet sit hovedkontor fra Erlangen i Tyskland til Singapore, hvor der også er blevet åbnet ny produktion.

Derudover er skattestrukturen i Singapore noget anderledes, end tilfældet er i Europa, hvilket betyder, at skattebetalingen er meget lav, og en sådan konstruktion kan måske være svær at overbevise investorer til en børsnotering om.

GN KAN STRÆKKE SIG LANGT

Rune Majlund Dahl og Jesper Ingildsen ser det heller ikke som helt usandsynligt, at en industrispiller - en af de eksisterende øvrige fem store høreapparatproducenter på verdensplan - ville kunne være interesseret i at overtage Sivantos.

Konsolidering i sektoren har i mange år været et samtaleemne, uden at der hidtil er sket noget større på den front.

Mest sandsynligt er det - ifølge DNB-analytikerne - at det igen vil give mest mening for GN Hearing at købe Sivantos, hvis der bliver tale om et salg til en spiller i industrien. Også selv om prisen formentlig er mere end fordoblet siden 2014.

- GN var med i opløbet om at købe Sivantos i 2014, men tabte til EQT. I lyset af EQT's nuværende ejerskab venter vi begrænset interesse fra andre kapitalfonde på nuværende tidspunkt, og at GN vil være den mest sandsynlige køber, skriver Rune Majlund Dahl og Jesper Ingildsen.

Det er det danske selskab blandt andet på grund af udsigten til mere pres på væksten i de kommende år efter mange år med massiv fremgang, og samtidig har GN med selskabets nuværende finansdirektør, Marcus Desimoni, en mand i ledelsen med stort kendskab til Sivantos, som han forlod for at hellige sig stillingen i det danske selskab.

- Prisskiltet er sandsynligvis blevet løftet betydeligt, men det er GN's aktiekurs også (er steget 68 pct. i samme periode). Man skal også notere sig, at GN kigger på lavere vækstudsigter, end tilfældet var det i 2014, og med en ny ledelse (inklusive en tidligere Sivantos-finansdirektør) vurderer vi, at GN bør strække sig langt for ikke at miste muligheden igen, skriver DNB-analytikerne.

- På trods af sandsynlige negative salgssynergier estimerer vi, at GN kan retfærdiggøre en pris på op til 5,3 mia. euro (39,5 mia. kr.) på grund af betydelige omkostningssynergier, fortsætter de.

Med til historien om sammenkoblingen mellem GN og Sivantos hører det også, at der - ud over Marcus Desimoni - er flere personoverlap.

Blandt andet er Sivantos' nuværende chef for EMEA-regionen, Mads Bjerre Andersen, tidligere chef for samme region hos GN Hearing, og Sivantos' formand - og tidligere midlertidige finansdirektør - Jens Due Olsen, er tidligere finansdirektør i GN Group, hvor han blandt andet for mange år siden var med til at forsøge at sælge høreapparatforretningen til Sonova.

SALG TIL TREDJEPART OGSÅ EN MULIGHED

EQT har med aktivet Sivantos også umiddelbart gode kort på hånden i forhold til et salg til en aktør uden for industrien.

I forbindelse med sidste uges messe hos den amerikanske brancheforening for audiologer, American Academy of Audiology (AAA), i Nashville, Tennessee, var der blandt andet rygter om, at Novo Nordisk Fonden kunne være en interesseret køber.

Det rygte får næring af, at Kasim Kutay, der er direktør for Novo Nordisk Fonden, tidligere har udtalt sig varmt om høreapparatbranchen og afsløret, at flere opkøb der måske kunne være interessant.

I forvejen sidder Novo på komponentproducenten Sonion, der ligeledes er dansk med base i Roskilde. Sonion leverer komponenter til alle de store producenter af høreapparater.

Novo Nordisk Fonden har over for Ritzau Finans afvist at kommentere rygtet ud fra begrundelsen, at fonden helt generelt aldrig udtaler sig om køb og salg af virksomheder.

Novo Holdings, der er selskabet bag fonden, har desuden også andre rødder til høreapparatbranchen, idet Per Wold-Olsen, der er formand for bestyrelsen hos GN Group, også sidder med i rådgivningsgruppen i bestyrelsen hos Novo Holdings.

Af blandt andet den grund har det også tidligere været rygtet, at Novo Nordisk Fonden måske kunne finde på at købe sig til en strategisk position i GN Hearing.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
-4,40%
 
12/10/18

 
-3,37%
 
12/10/18

 
-7,85%
 
12/10/18

 
-7,59%
 
10:59:02

 
-0,31%
 
10:59:02

 
-22,36%
 
10:59:02

 
-0,52%
 
10:59:02

 
-0,19%
 
10:59:02

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder