Analytikere: Påske-nøgletal viser forskelligt tempo i USA og Europa

Udgivet den 23-04-2019  |  kl. 07:58  |  

Den europæiske og amerikanske økonomi kører i vidt forskellige hastigheder. Det vurderer Sydbanks makroanalytiker Mathias Rømer Sproegel, efter at der er i påskedagene blev offentliggjort en stribe nøgletal fra begge sider af Atlanten.

Hvor de amerikanske af slagsen vidner om en økonomi, der vokser i et solidt tempo, snegler den europæiske økonomi sig fortsat afsted, vurderer han i en kommentar:

- De amerikanske forbrugere vendte i marts i kraftig stil tilbage til butikkerne, da detailsalget steg 1,6 pct. Det løfter afgjort forventningerne til den amerikanske BNP-vækst for første kvartal, som kommer på fredag, skriver han.

Skærtorsdag viste tal for det amerikanske detailsalg i marts en vækst på 1,6 pct. Der var blandt analytikerne ventet en stigning på 1,0 pct. fra måneden før, viser tal fra Bloomberg News.

- Derimod viste de europæiske PMI'er, at der stadig er store kvaler i den europæiske industri. PMI'erne kunne ikke bekræfte de spirende tegn, vi har fået fra Kina og de seneste opløftende signaler fra den europæiske industriproduktion, lyder vurderingen fra Mathias Rømer Sproegel.

Ligeledes torsdag blev der offentliggjort såkaldte PMI-tal på tværs af de store europæiske økonomier. For eurozonen som helhed faldt det samlede PMI-tal tilbage til 51,3 fra 51,6 måneden inden. Der var ventet en stigning til 51,8.

I Tyskland viste PMI-tal for den tyske industrisektor, der spiller en betydelig rolle for den europæiske økonomi, også svaghed, lyder vurderingen fra Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm.

Indekset steg til 44,5 fra 44,1, men ordresituationen er ifølge chefstrategen ringe. Det skyldes blandt andet bilsektoren, der blev sat "kraftigt tilbage" mod slutningen af 2018 på grund af emissionstest i sektoren.

- Men på det seneste synes den generelle svækkelse i global økonomi og ikke mindst i den globale handel at være afgørende for svagheden i den eksporttunge økonomi.

- Usikkerhed om brexit har dertil været en ekstra kilde til ængstelse, skriver han i en kommentar.

PMI-barometeret er en temperaturmåling på indkøbschefernes syn på aktiviteten i service- og industrisektoren. En aflæsning over 50 betyder stigende aktivitet, mens data under 50 betyder fald i aktiviteten.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Eurozonen❯  Tyskland❯  USA❯ 

Relaterede nyheder