Antallet af tvangsauktioner på sommerhuse styrtdykker

Udgivet den 18-04-2019  |  kl. 06:00  |  
Fritidshuset giver fire gange mere i afkast end aktierne (Boligsiden.dk)

Antallet af tvangsauktioner på sommerhuse er styrtdykket de seneste år, viser tal fra Boligsiden. (Foto: Boligsiden.dk)

Det går godt for salget af sommerhuse i Danmark, og i første kvartal i år blev der i alt handlet 1.873 af slagsen, hvilket er det højeste antal for perioden i dette årti.

Og at sommerhuse efterhånden er en eftertragtet vare, kan også aflæses i statistikken over tvangsauktioner.

Således endte blot 30 sommerhuse under hammeren i årets første tre måneder, hvilket er et markant fald i forhold til sidste år, hvor 46 fritidsboliger endte på tvangsauktion. Det viser tal fra Boligsiden.

"Det er gået forrygende på markedet for sommerhuse - ikke mindst siden man indførte nye og lempeligere låneregler i 2017. Dermed er det blevet nemmere at få afsat sit sommerhus, hvilket betyder, at mange af de sommerhuse, som tidligere var endt under hammeren, nu bliver solgt inden i en almindelig, fri handel," siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden.

Større køberskare

I 2017, hvor der blev indført nye regler for belåning af sommerhuse i maj, kom 68 sommerhuse på tvangsauktion.

De nye låneregler er dog ikke hele forklaringen på, at antallet nu er faldet til under det halve, forklarer Birgit Daetz.

"Det er klart, at de nye regler har skubbet udviklingen i gang, men den høje beskæftigelse, stigende priser på markedet for både ejerlejligheder og huse, betyder, at danskernes friværdi vokser, og dermed er der flere, der kan opfylde drømmen om at blive sommerhusejer. Og det er gode nyheder - ikke mindst for ejere, der er truet af en tvangsauktion," siger hun.

Tendens på hele boligmarkedet

Det er ikke kun blandt sommerhusejerne, det går godt. Faldet i antallet af tvangsauktioner gør sig gældende, når man kigger på hele boligmarkedet.

Således har der i årets første tre måneder kun været 583 tvangsauktioner. Det er et fald på 27 procent siden første kvartal 2016, hvor 799 boliger endte under hammeren.

"Tallene for boligmarkedet generelt og sommerhusmarkedet i særdeleshed vidner om, at det går godt, og at boligejerne har sunde økonomier," siger Birgit Daetz.

Tabel

Tvangsauktioner i første kvartal

  2016 2017 2018 2019
Sommerhuse 59 68 46 30
Alle boligtyper 799 781 617 583
Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder