Bagmandspolitiet sigter Danske Bank for vildledning af kunder

Udgivet den 14-11-2019  |  kl. 12:23  |  

Danske Bank er blevet sigtet af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i forbindelse med Flexinvest Fri-sagen.

Det oplyser banken i en meddelelse til fondsbørsen torsdag formiddag.

Sigtelsen kommer i kølvandet på, at Finanstilsynet sidste på sommeren indgav en politianmeldelse i forbindelse med Flexinvest Fri-sagen.

Danske Bank havde ventet, at anmeldelsen ville føre til en sigtelse, siger bankens topchef, Chris Vogelzang, i meddelelsen:

- Vi vil naturligvis samarbejde med SØIK samt dele relevant viden og materiale i sagen. Vi er enige i, at det er en alvorlig sag, og at vi ikke har levet op til, hvad vores kunder med rette kan forvente af os, siger han og fortsætter:

- Vi er i gang med at kompensere alle berørte kunder, ligesom vi tager de nødvendige tiltag for at undgå, at noget lignende sker igen.

Danske Bank oplyser, at den samarbejder fuldt ud med myndighederne, så længe efterforskningen er i gang.

Banken har ikke yderligere kommentarer til sagen, oplyser den til Ritzau Finans.

Danske Bank har tidligere oplyst, at den vil kompensere de 87.000 kunder, der samlet får 400 mio. kr. retur. En typisk kunde får 1000-2000 kr.

SIGTELSEN FRA BAGMANDSPOLITIET

SØIK - eller Bagmandspolitiet - har sigtet Danske Bank for at overtræde bekendtgørelsen om investorbeskyttelse i forbindelse Flexinvest Fri-produktet. Danske Bank hævede i 2017 gebyrerne for investeringskunder, der havde produktet. Det betød, at flere tusinde af dem kunne se frem til et negativt afkast på deres investering.

Det vidste Danske Bank godt, men banken informerede ikke kunderne tilstrækkeligt om det.

Bagmandspolitiet skriver i sigtelsen, at banken fra 13. januar til november 2018 har "givet vildledende informationer til op til 12.343 nye og eksisterende kunder, der investerede for cirka 8,8 mia. kr. i forbindelse med rådgivning og salg af porteføljeplejeproduktet Flexinvest Fri."

Af sigtelsen fremgår det, at banken ved fem forskellige lejligheder vildledte kunderne "uden samtidig at oplyse, at sigtede (Danske Bank) senest fra den 13. januar forventede, at Flexinvest Fri ved de mest udbredte investerings-strategier ville have et negativt nettoafkast for en lang række kunder."

FLERE TOPFOLK UDSKIFTET

Den tidligere ansvarlige for Danske Banks aktiviteter i Danmark - og konstitueret direktør for hele banken i en periode efter Thomas Borgen - Jesper Nielsen blev fyret i juli, da sagen begyndte at rulle.

- Der er tale om en meget alvorlig sag. Vi har at gøre med 87.000 kunder, som qua de beslutninger, som ledelsen har taget, har betalt for høje gebyrer.

- Nogen har endda været i en situation, hvor det forventede afkast var negativt. Det er en meget alvorlig sag, og det er derfor vi har reageret, som vi har gjort i dag, sagde Karsten Dybvad, bestyrelsesformand i Danske Bank, til Ritzau Finans dengang.

En anden topchef, der har skiftet job, er Tonny Thierry Andersen. Han byttede jobbet i Danske Bank ud med en direktørstilling i Nykredit 1. juni. Allerede i april blev der indsendt en ansøgning til Finanstilsynet om "fit and proper"-godkendelse - men den er stadig ikke afgjort.

Tonny Thierry Andersen var blandt andet direktør for Danske Banks Wealth Management fra april 2016 og frem til, at han forlod i banken i foråret 2018.

En anden chef, som også har forladt Wealth Management-afdelingen, er Marlene Nørgaard, der nu er administrerende direktør i Mybanker. Hun var ansat som global chef for Private Banking og Wealth Management fra oktober 2011 til september 2018.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder