Billion-forvalter: Recessions-risiko i USA når højeste niveau i ni år

Udgivet den 28-12-2018  |  kl. 15:35  |  

Der har længe været tryk under de økonomiske kedler, men risikoen for en snarlig opbremsning er blevet større.

Sådan lyder advarslen fra verdens største obligationsfond, Pimco.

- Vores opdaterede kvantitative modeller indikerer, at sandsynligheden for en amerikansk recession inden for de kommende 12 måneder for nylig er steget til omkring 30 pct.

- Den er derfor højere end noget andet tidspunkt i de seneste ni års opsving, lyder det i en analyse fra fonden, der forvalter 11.290 mia. kr. og har flere end 2400 ansatte over hele verden.

Bag analysen står fondens globale økonomiske rådgiver, Joachim Fels, og Andrew Balls, der er fondens chefinvestor på det globale obligationsmarked.

Advarselslamperne blinker dog ikke rødt endnu, men snarere orange, lyder det fra dem i analysen.

- Vi ser i øjeblikket ingen tegn på overophedning inden for arbejdskraft eller varer, hvilket har indvarslet recession tidligere, eller overforbrug og kreditoverskridelser, der er gået forud for andre.

- Der er altså intet entydigt bevis på, at en recession er rundt om hjørnet. Opsvinget har varet længe, men det er er ældet med ynde ind til videre, skriver Fels og Balls.

De vurderer, at der endnu går en rum tid, før en recession rammer, hvorfor opsvinget godt kan nå at ramme sit tiende leveår.

Den globale økonomi er dog forbi det igangværende opsvings højdepunkt, ligesom centralbanker verden over stopper økonomisk stimuli, mens global politisk uro lurer.

Den nuværende markedssituation gør det samtidig klart, at det ikke kræver en recession at skabe uro på de finansielle markeder, lyder vurderingen. Der henvises her blandt andet til handelskrigen, som har udspillet sig mellem USA og Kina.

- De fleste i markedet tror, at konflikten mellem USA og Kina rager dybere og handler om mere end handel alene, hvorfor den stadig vil fortsætte med at være en kilde til usikkerhed og volatilitet, selv om at der indgås en aftale om handel, lyder det.

For 2019 vurderer Fels og Balls, at væksten i USA vil nå et lavere niveau. Det skyldes strammere finansielle forhold, og at igangværende økonomiske stimuli tynder ud - den amerikanske centralbank har således stoppet sit opkøb af obligationer.

Samtidig er det i højere grad Europa, Japan og Kina, som får glæde af det nylige fald i oliepriserne.

- På trods af den mindre forskel i væksten med resten af verden forventer vi stadig, at amerikanske aktier vil outperforme, da selskaberne er mere rentable, og den cykliske sektor vægter mindre på det amerikanske marked, skriver Fels og Balls i analysen.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Bonds❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder