Brexit/Nykredit: Manglende aftale skaber sandsynlighed for kompromis

Udgivet den 16-10-2018  |  kl. 12:44  |  

De igangværende brexit-forhandlinger blev sat på pause søndag, og genoptages onsdag og torsdag i denne uge. Den største tilbageværende knast i forhandlingerne er spørgsmålet om grænsen mellem Irland og den britiske provins Nordirland, mener flere eksperter. Grænsen er den eneste grænse på fastlandet mellem EU og Storbritannien.

Chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm mener, at jo tættere en "no deal" nærmer sig, desto større er sandsynligheden for en mulig aftale, da det vil være i begge parters interesse.

- Vores grundholdning har været et stykke tid, at det pres, der kommer, når det begynder at se umuligt ud for at nå en aftale, skaber en øget sandsynlighed for at nå en aftale. Det synes jeg også, man har kunne se på udtalelserne de seneste par dage, siger Frederik Engholm til Ritzau Finans.

Her henviser han blandt andet til den franske præsident, Emmanuel Macron, som ellers har været hård i retorikken over for Storbritannien. Han er blødt lidt op, og det samme er Theresa May, mener han. Det er dog stadig meget svært at forudsige, om en aftale kommer i stand de næste par dage.

INGEN CHOKBØLGE PÅ MARKEDERNE

Markederne har set til med stigende bekymring, og det britiske pund har også været svækket siden afstemningen om brexit.

Frederik Engholm peger dog på, at de europæiske aktiemarkeder ikke har været så følsomme over for brexit, fordi det har været lang tid undervejs, og en aftale vil blive opfattet positivt af markederne.

- Jeg tænker, det vil blive opfattet positivt, og pundet vil blive styrket. Generelt har de europæiske markeder ikke været så følsomme over for brexit, og for et bredt europæisk aktiemarked er det ikke noget, der vil sende chokbølger gennem markedet.

- Markederne har haft tid til at vænne sig til brexit, siger Frederik Engholm.

Han mener, at nyhederne, om at Italien måske vil forlade eurosamarbejdet, er en langt større risiko for de europæiske markeder. Hvis forhandlingerne de kommende dage går helt i hårdknude, og det ikke er muligt at finde en aftale inden deadline, vil det ramme de europæiske markeder negativt, vurderer han.

- Jeg tror, vi vil se et europæisk aktiemarked, som vil halte efter resten af verden. Nu starter den amerikanske regnskabssæson, som normalt vil trække europæiske aktier med op.

- Hvis der kommer en dårlig nyhed om brexit, så kunne det afkoble de europæiske markeder og trække dem i negativ retning. Vi kunne få lidt lavere rente i vores del af verden, siger han.

Storbritannien træder officielt ud af EU den. 29. marts 2019.

/ritzau/FINANS

Patrick Solberg

Tags:  macro❯  Europa❯  Storbritannien❯ 

Relaterede nyheder