Britiske lønninger kan ikke følge med inflationen

Udgivet den 14-06-2017  |  kl. 12:19  |  

De britiske lønmodtagere må se deres lønkroner blive mindre værd i takt med, at priserne på varer løber fra udviklingen i lønningerne.

Inflationstallene viste tirsdag, at forbrugerpriserne i maj var 2,9 pct. højere end for et år siden på grund af et svækket britisk pund i kølvandet på brexit-afstemningen i juni 2016. Det har fået priserne på importerede varer til at stige, hvilket nu er begyndt at slå igennem med forsinkelse på forbrugerpriserne, påpeger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

- Samtidig viste tal i dag, at lønnen eksklusive bonus i april blot var 1,7 pct. højere end i april sidste år. Med en inflation signifikant højere end den nominelle lønvækst betyder det faldende reallønninger, og dermed er briternes købekraft blevet reduceret, lyder det fra analytikeren.

I Danske Bank vurderes det, at negativ reallønsvækst er den primære årsag til, at væksten i Storbritannien vil forblive svag i hvert fald de kommende et-to år, da privatforbruget ikke kan drive lige så stor en del af væksten som tidligere.

- Samtidig ser det ikke ud til, at erhvervsinvesteringerne kan tage over, da virksomhederne er tilbageholdende med at foretage større investeringer, da der stadig er betydelig usikkerhed omkring, hvad "brexit means brexit" egentlig betyder, påpeger Mikael Olai Milhøj i en kommentar til udviklingen.

- I vores optik er kombinationen mellem en vækstafmatning i Storbritannien og høj politisk usikkerhed i form af en svag mindretalsregering og de forestående brexit-forhandlinger dårligt nyt. Begge er da også en årsag til, at vi tror, at pundet skal forblive svagt det kommende stykke tid, påpeger Danske Banks analytiker.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Storbritannien❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,34%
 
16/05/19

 
6,11%
 
16/05/19

 
5,48%
 
16/05/19

 
4,19%
 
16/05/19

 
1,00%
 
16/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder