Britiske parlamentarikere tvunget hjem

Udgivet den 09-09-2019  |  kl. 21:04  |  

Mandag blev nok en dramatisk dag frem mod Storbritanniens mulige farvel til EU. Men begivenhederne i London gav ikke mere klarhed over, hvad der skal ske de næste uger og måneder.

Det står dog fast, at John Bercow, den farverige og efterhånden verdenskendte formand for Underhuset i det britiske parlament, træder tilbage inden for nogle uger.

Hans melding kom, efter at brexit-tilhængere har beskyldt ham for at misbruge parlamentets regler til at underminere dem. Den konservative Bercow sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han ikke genopstiller, hvis to tredjedele af parlamentet sent mandag aften skulle stemme ja et snarligt parlamentsvalg, som premierminister Boris Johnson ønsker.

Men Bercow fastslog, at han under alle omstændigheder går af senest den 31. oktober.

Mandag blev også dagen, da parlamentarikerne efter udtømt dagsorden ville blive sendt hjem, og parlamentet suspenderet frem til den 14. oktober. Det bekræftede en talsmand for Boris Johnson.

Johnson havde forinden fået dronningens godkendelse til at suspendere parlamentet i denne uge.

Talsmanden understregede også mandag, at regeringen ikke kommer til at bede EU om at få forlænget fristen for brexit.

Det er ellers præcis, hvad en ny lov, som med dronning Elizabeths underskift trådte i kraft mandag, vil tvinge den kontroversielle Johnson til. Loven skal forhindre et britisk farvel til EU uden en aftale den 31. oktober.

Overhuset godkendte brexit-loven fredag efter en hastebehandling og en række ændringsforslag.

Med loven har parlamentet sat sig igennem over for den konservative regering.

Den foreskriver, at premierminister Boris Johnson skal bede om udsættelse på tre måneder for briternes udtræden af EU - med mindre parlamentet tilslutter sig en aftale om landets EU-farvel senest 19. oktober.

Johnson har dog erklæret, at han aldrig vil bede EU om udsættelse - og at Storbritannien forlader EU den 31. oktober med eller uden en aftale.

Boris Johnson ville mandag aften atter forsøge at få udskrevet et hurtigt parlamentsvalg. Oppositionen havde på forhånd afvist at stemme for hans anmodning.

/ritzau/

Redaktion

Tags:  macro❯  Europa❯  Storbritannien❯  UK❯ 

Seneste nyheder