Cheføkokonom: Set med danske øjne er væksten i Tyskland bekymrende

Udgivet den 21-02-2020  |  kl. 11:40  |  

De første PMI-tal for februar er offentliggjort, og det er fortsat servicesektoren, som kan glæde sig mest over tallene.

Sektoren steg til 52,8 fra 52,5 måneden før, mens PMI for industrisektoren steg til 49,1 fra 47,9. Det overordnede indeks endte på 51,1.

- Alt i alt tyder tallene på, at væksten i årets første kvartal lander i underkanten af 1 pct. i forhold til samme kvartal 2019. Det er bekymrende, at vurderingen af nye eksportordrer igen faldt tilbage efter at være steget fire måneder i træk, siger Helge J. Pedersen, som er cheføkonom i Nordea Markets.

- Det kan skyldes, at udbruddet af coronavirus begynder at ramme den eksportfølsomme fremstillingsindustri i Europa, fortsætter han.

Væksten i Tyskland - Europas største økonomi - er fortsat tæt på nul, hvor det sammensatte PMI-tal for landet i februar var 51,1 mod 51,2 i januar.

Selv om tallet fortsat ligger på den rigtige side af 50, er væksten i Tyskland altså fortsat svag.

- Set med danske øjne er det bekymrende. Tyskland aftager nemlig godt 15 pct. af den samlede danske eksport og er samtidig den vigtigste handelspartner for de fleste andre europæiske lande, siger Helge J. Pedersen.

- Dermed påvirker udviklingen i Tyskland også mere eller mindre direkte de danske eksportmuligheder i andre europæiske lande, fortsætter han.

FORVENTER IKKE RENTESÆNKNINGER

På rentemødet tilbage i januar kom der ikke ændringer i pengepolitikken fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

Men med en inflation langt fra målsætningen, den svage økonomiske aktivitet og risiko for, at coronavirus for alvor skal ramme det europæiske marked, mener Helge J. Pedersen, at det er værd at følge med på det næste møde.

- Rentemødet den 12. marts, hvor ECB fremlægger en ny økonomisk prognose, bliver ekstra spændende at følge, siger cheføkonomen.

- De finansielle markeder er således begyndt at indiskontere nye rentesænkninger fra ECB, men det er dog ikke vores opfattelse, at det kommer til at ske, afslutter han.

Euro koster fredag formiddag 1,0806 dollar. Forud for offentliggørelsen af de tyske nøgletal kostede euro 1,0796 dollar.

/ritzau/FINANS

Nikolaj Schou Kesting

Tags:  macro❯  Europa❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder