Cheføkonom: Kina har sendt amerikanske renter højere

Udgivet den 19-01-2017  |  kl. 16:05  |  

Det er ikke kun USA's kommende præsidents, Donald Trumps, valgløfter om lavere skat og massive investeringer i infrastruktur, der har sendt de amerikanske renter højere. En medvirkende faktor er i høj grad Kinas udsalg af amerikanske statsobligationer, vurderer cheføkonom i Sparekassen Kronjylland Anders Høyer om renteudviklingen i november. Her steg den tiårige amerikanske rente fra omkring 1,8 pct. til 2,4 pct.

- Nye tal fra det amerikanske finansministerium viser, at Kina solgte massivt ud af sin beholdning af statsobligationer i måneden. De solgte obligationer for en samlet værdi af hele 66 mia. dollar i løbet af november, hvilket medvirkede til at presse renten op, påpeger Anders Høyer.

For at sætte Kinas obligationssalg i perspektiv, kan man sammenligne med den amerikanske centralbanks tidligere program for kvantitative lempelser af pengepolitikken, hvor banken købte amerikanske statsobligationer for 85 mia. dollar om måneden.

Årsagen til at Kina er begyndt at sælge amerikanske statspapirer, skal ifølge Anders Høyer findes på valutamarkedet.

Således kæmper den kinesiske centralbank for at undgå et for kraftigt fald i den kinesiske valuta, yuan, der presses af kapitaludstrømning, da mange kinesere forsøger at få penge uden om Kinas kapitalkontrol og overført til udlandet. Pengene fra salget af amerikanske statsobligationer går med andre ord til at holde hånden under yuan, vurderer Anders Høyer.

- Det står i stærk kontrast til de beskyldninger, Trump netop kommer med over for Kina. Han påstår, at Kina bevidst holder værdien af valutaen lav, for at kinesiske virksomheder kan opnå en konkurrencefordel på det globale marked. Men han overser, at Kina altså på det seneste har forsøgt at holde valutaen oppe frem for at svække den, konstaterer cheføkonomen.

Den amerikanske rente er siden den massive stigning i november faldet mere til ro og ligger torsdag eftermiddag i 2,46 pct.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
0,00%
 
24/05/18

 
0,00%
 
06:45:01

 
0,00%
 
24/05/18

 
0,00%
 
06:45:01

Social Copy trading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder