Cheføkonom: Nye skræktal udskyder comeback til tysk økonomi

Udgivet den 18-02-2020  |  kl. 13:55  |  

Nye slemt skuffende nøgletal fra Tyskland tyder på, at et comeback til eurozonens største økonomi kan have længere udsigter end tidligere vurderet.

Det mener cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen efter tirsdagens ZEW-tal.

- Vi har i de seneste måneder fået tegn på, at tysk økonomi er på vej til at få det bedre. Den historie får dog et skud for boven med det nye ZEW-indeks, som antyder, at vi må vente lidt endnu på en bedring i tysk økonomi, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

De nye ZEW-tal, som kom ud tirsdag formiddag, viser både en forværring af den nuværende økonomiske situation og en forværring af forventningerne til fremtiden for de tyske virksomheder. I januar viste opgørelsen ellers et pænt løft efter handelsaftalen mellem Kina og USA, men håbet om hurtig bedring dæmpes af opgørelsen for februar.

De sorte skyer over økonomien blev også understreget tidligere i februar af slemt skuffende tal for udviklingen i den tyske industriproduktion i slutningen af 2019. Det påvirkede også de danske virksomheder, som i perioden oplevede et markant fald i eksporten til Tyskland.

- Den mørke sky kigger også indover grænserne til Danmark, og hvis det ikke snart bliver bedre syd for grænsen, så vil vi også få det sværere i Danmark, skriver Søren V. Kristensen.

Selv om ZEW-indekset faldt i februar, er det dog fortsat sådan, at indekset for både forventningerne og for den nuværende situation er højere nu end i efteråret 2019.

- Det tyske comeback lader vente på sig, men heldigvis er der fortsat tegn på, at tysk økonomi kan komme op i et højere gear. Det kan også aflæses i ZEW-indekset, hvor forventningsindekset er højere end indekset for den nuværende situation

- Samtidig er det positivt, at coronaudbruddet i Kina ikke har haft en større effekt.

Sydbank tror derfor på en bedring i den tyske økonomi, men altså ikke i de kommende måneder

- Vi venter en bedring af den tyske økonomi senere på året, men det er altså næppe lige om hjørnet. Derfor kan euroen, som i dag lider under de svage nøgletal, også ende med at have trængsler i de kommende måneder, siger Søren V. Kristensen.

Efter offentliggørelsen af ZEW-indekset har euroen ramt det svageste niveau over for dollaren siden 2017.

ZEW-tillidsindikatoren er udarbejdet af organisationen Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) og afspejler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt institutionelle investorer og økonomer.

/ritzau/FINANS

Nikolaj Schou Kesting

Tags:  Research❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder