Chr. Hansen køber tysk bioteknologiselskab for 2,3 mia. kr.

Udgivet den 22-09-2020  |  kl. 12:43  |  
Arkiv: Foto

Ingredienskoncernen Chr. Hansen Holding har indgået en aftale om at overtage det tyske selskab Jennewein Biotechnologie.

Selskabet er førende inden for humane mælke-oligosaccharider (HMO'er), fortæller Chr. Hansen, og opkøbet passer derfor godt ind i strategien om at lave bolt on-opkøb inden for mikrobiologi og fermentering.

Forretningen for humane mælke-oligosaccharider - sukkermolekyler som forekommer i høje mængder i modermælk og bruges i produktion af eksempelvis modermælkserstatning - er et marked kategoriseret ved høj vækst, fortæller Chr. Hansen.

HMO'er produceres industrielt via fermentering, som er et kerneområde for det danske selskab.

Derfor er opkøbet ifølge Chr. Hansen selv en oplagt mulighed for at opdyrke betydelige skalafordele inden for fermentering og hente gode synergier.

Jennewein Biotechnologie har omtrent 100 ansatte og hovedsæde i Bonn, mens dele af produktionen er outsourcet.

Markedet for HMO'er anslås at have en værdi på omkring 400 mio. euro i 2025 og mere end 1 mia. euro på længere sigt, og med opkøbet vil Chr. Hansen blive en førende leverandør, skriver det danske selskab.

Chr. Hansen planlægger at investere mere end 200 mio. euro i produktionen frem mod 2025 - inklusive købet af en allerede eksisterende fabrik (brownfield, red.) - for at kunne imødekomme efterspørgslen.

En stor del af den ventede efterspørgsel er allerede sikret via langsigtede kontrakter, oplyser det danske selskab.

ET SELSKAB DER SKAL MODNES

Jennewein ventes at generere en omsætning på cirka 50 mio. euro i 2021, mens driften før renter og skat (EBIT) ventes at blive et underskud.

Chr. Hansen betaler 310 mio. euro - svarende til godt 2,3 mia. kr. - på gældsfri basis for det tyske selskab.

Det danske selskabs forventninger til regnskabsåret 2019/20 påvirkes ikke af opkøbet, og det samme er tilfældet for de langsigtede forventninger.

Opkøbet ventes at påvirke Chr. Hansens indtjeningsmargin negativt i hele strategiperioden frem mod 2025, indtil der er opnået skala nok i forretningen.

- Efter 2024/25 ventes EBIT-margin-potentialet dog at være tilsvarende den eksisterende Chr. Hansen-forretning, skriver selskabet.

I tredje kvartal 2019/20 havde Chr. Hansen en EBIT-margin på 30,8 pct. Over regnskabsårets første ni måneder var overskudsgraden 28,4 pct.

Prognosen for hele regnskabsåret lyder på en EBIT-margin på 29,5 pct.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder