Corona har lagt en dæmper på projektsalget

Udgivet den 13-06-2020  |  kl. 06:00  |  
Ejerlejligheder. Foto: Boligsiden (David Buchmann)

Salget af projektlejligheder er faldet under coronakrisen. Foto: Boligsiden.

Salget af projektlejligheder har taget en gedigen rutsjetur under coronakrisen. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Heraf fremgår det nemlig, at salget i begyndelsen af 2020 lå næsten dobbelt så højt som i starten af 2019. Dermed synes markedet at have genfundet sit niveau efter januar og februar 2019, hvor salget var meget lavt.

Med henholdsvis 127 solgte projektlejligheder i januar og 149 solgte i februar placerede det handelsaktiviteten 84 procent over niveauet i januar sidste år og hele 94 procent over niveauet i februar måned 2019.

"Men så kom corona, og i takt med at landet lukkede ned, meldte usikkerheden sig også. Og for projektlejlighederne har markedet ikke rejst sig igen på samme måde, som vi har set det for huse, ejerlejligheder og sommerhuse. For projektsalget er der tale om et markant fald i handelsaktiviteten," siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Fremgang vendt til nedgang

Opgørelsen viser, at salget af projektlejligheder hurtigt faldt efter coronavirussens indtog, og resultatet for marts måned i år blev, at der samlet blev solgt fire procent færre projektlejligheder end i samme måned sidste år.

Og faldet fortsatte, for i april blev der handlet 39 procent færre projektlejligheder end i samme måned sidste år.

"Markedet for projektlejligheder har haft svære vilkår i de seneste år, hvor uvished om kommende ejendomsvurderinger og den nye boligskatteordning har præget markedet. Projektlejlighederne har samtidig en højere kvadratmeterpris end det ældre byggeri, ligesom lejlighederne ofte er store. Så det er klart, når der så kommer endnu et usikkerhedsmoment - i dette tilfælde corona – vil køberne på denne del af markedet være ekstra forsigtige," siger Birgit Daetz og tilføjer:

“Vi havde forventet at se flere handler af projektlejligheder, nu hvor køberne har fået mere vished om ejendomsskatterne frem mod 2024. Men foreløbig lader det til, at folk stadig ser tiden an.”

Foreløbig fremgang for året

Til gengæld ligger det samlede salg for 2020 indtil videre over sidste års niveau, når vi sammenligner månederne januar til og med maj.

"Det høje salg i begyndelsen af i år opvejer indtil videre det fald, der har været under corona. Så det bliver spændende at se, hvordan handelsaktiviteten udvikler sig i løbet af de næste par måneder. Der er trods alt tale om en meget lille - men dog en fremgang i antal solgte i maj sammenlignet med april. Det kan være udtryk for, at denne del af markedet har været længere om at genfinde sit leje under corona, end markedet for huse, lejligheder og sommerhuse," siger Birgit Daetz.

Udviklingen i antal solgte projektlejligheder:

Måned Antal solgte 2019 Antal solgte 2020
Januar 69 127
Februar 77 149
Marts 116 111
April 115 70
Maj 100 72
Samlet (jan-maj) 477 529

(Kilde: Boligsiden)

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder