Coronakrisen kan skubbe til vores boligdrømme

Udgivet den 06-07-2020  |  kl. 06:00  |  
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd (Foto: LF)

Indblik er i denne uge skrevet af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Under den månedlange nedlukning mistede byerne med ét det liv, som gør dem så attraktive. Ingen koncerter, ingen aftener på vin- eller ølbar, ingen teaterforestillinger og ingen restaurantbesøg.

Groft sagt var der ikke så meget andet tilbage end tårnhøje kvadratmeterpriser, som det blev udlagt i en artikel fra Berlingske i april.

Så galt står det heldigvis ikke til længere – hverken i landets største byer, rundt om i landdistrikterne eller på de danske øer. Danmark er i gang med at åbne igen. Heldigvis for det.

Alligevel kan denne erfaring om bylivets værdi måske ende med at sætte sig i baghovedet på mange af de, særligt børnefamilier, som under krisen har længtes efter natur og luft som erstatning for deres treværelseslejlighed midt på stenbroen.

Flere vil vælge livet på landet til

Længslen efter natur og vidder har allerede afspejlet sig i sommerhussalget, der, som Boligsiden tidligere har beskrevet, er steget markant under coronakrisen.

Om krisen sætter gang i en hel ny bosætningsbevægelse fra by til land, er endnu uvist. Men jeg er overbevist om, at vi vil se flere fravælge livet i byen og tilvælge livet på landet. Vi skal nok vente et par år på de første analyser, som kan vise en klar tendens. Men jeg tror på, at krisen har skubbet en smule til manges boligdrømme.

En krisetid er på mange måder en øjenåbner. Livets væsentligste elementer træder mere tydeligt frem, når verden synes usikker og faretruende. Vores udsyn er vendt indad mod vores egen nære verden og vores eget land.

Nye muligheder spirer op, og refleksioner presser sig på: Hvilke værdier vil jeg leve efter, og hvor kan jeg finde dem?

Værdien af at leve på landet

Samtidig har nedlukningen fået mange ledere og medarbejdere til at få øjnene op for værdien af hjemmearbejde. Lykkes vi med at få udrullet lynhurtigt bredbånd til hele Danmark inden for de kommende år, vil langt flere kunne arbejde fra en hjemme- eller fjernarbejdsplads. Derfor vil grænserne for, hvor og hvordan arbejdslivet kan udfolde sig, udvides.

Netop her kan landdistrikterne byde sig til. Den lille nagen i baghovedet på byernes børnefamilier er landdistrikternes chance for at vise vores værd.

Alle os, der lever og bor ude i det åbne land, kender værdien af livet på landet. Værdien af at kende sine naboer. Værdien af, at børnene kan gå og cykle selv. Værdien af at kunne se stjernerne om natten. Værdien af en lav husleje, der giver luft i budgettet til at gå ned i tid eller tage på en ekstra ferie.

Apropos ferie, så afholdes denne sommerferie for manges vedkommende under danske himmelstrøg. Dermed får vores landdistrikter og øer et udstillingsvindue for det gode liv på landet. For hvem ved, måske bliver sommergæster en dag til helårsbeboere?

Plads til at nyde livet

I Landdistrikternes Fællesråd tror vi på værdien af livet på landet. Blandt andet derfor administrerer vi Ø-passet - et rødbedefarvet pas indeholdende de 39 øer i det danske ørige, som kan nås med en færge. Hver ø har sit eget stempel, så det er bare med at komme i gang med at samle.

En rejse i det danske ørige åbenbarer ikke bare nye eksotiske sider af vores land, det åbenbarer helt nye livsformer. Her er havudsigt for få penge, trafikken er helt anderledes end på fastlandet, og tempoet er langsommere.

I det danske ørige er der plads til at nyde livet.

Selv agter jeg at tage på ø-hop denne sommer. Selvom mit ø-pas har en del stempler, er der stadig mange tomme stempelpladser. En rejse ud i det danske ørige en eksotisk oplevelse, og hvem ved - måske møder jeg kommende øboere blandt de andre turister?

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder