Danmark/økonomer: Fred om kronen og ingen umiddelbar renteændring

Udgivet den 02-06-2017  |  kl. 16:26  |  

Nationalbanken lod være med at intervenere på valutamarkedet i maj, og derved peger det fortsat i retning af, at der på i hvert fald den korte bane ikke er udsigt til renteændringer herhjemme.

Det vurderer flere økonomer, efter at Nationalbanken fredag eftermiddag har offentliggjort sin valutareserve for sidste måned, der udviklede sig stort set fladt og på den måde nogenlunde som ventet ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

- Når der ikke er behov for valutaintervention, er der slet ikke behov for renteændringer fra Nationalbanken. Skal der komme en renteændring, skal den komme fra Den Europæiske Centralbank (ECB), og det har lange udsigter, skriver cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar.

Han hæfter sig ved, at ECB kæmper med en inflation, der har bidt sig fast på et for lavt niveau i eurozonen. Og det regner Danske Bank ikke med vil ændre sig over det kommende år.

- Der er rentemøde i centralbanken på torsdag, og her kan det være, at snakken om mulighed for endnu lavere renter bliver nedtonet. Men det er altså ikke det samme, som at man så skal til at tale om højere renter.

- Men selv om centralbankerne holder renten i ro, kan det sagtens være, at de lange renter, som man for eksempel betaler for et 30-årigt lån, trækker opad. De renter reagerer længe før de formelle renteforhøjelser kommer, og de kan også blive påvirkede af, at renten bliver sat op i USA, skriver Las Olsen fra Danske Bank.

Kollegaen Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank, forventer ingen renteændringer fra Nationalbanken i løbet af 2017.

Han nævner ganske vist, at en rentenedsættelse kan komme på tale, hvis usikkerheden om eurozonen for alvor blomstrer op.

- Det anser vi dog som relativt usandsynligt.

- Hvad angår en renteforhøjelse, skal vi som minimum hen i 2018, før vi ser en sådan. Det kan komme i kølvandet på en renteforhøjelse fra ECB, men det vil nok kræve, at den danske krone på det tidspunkt er endnu stærkere end nu.

- Ellers vil Nationalbanken sandsynligvis se det som en kærkommen mulighed for at udvide rentespændet over for ECB, uden at presse den danske styringsrente længere ned i negativt territorium, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder